MOŽEŠ DA BEŽIŠ, ALI NE MOŽEŠ DA SE SAKRIJEŠ: EU otvoreno preti Ilonu Masku zbog istupanja "Tvitera" iz kodeksa koji su prihvatili "Gugl" i "Majkrosoft" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

28.05.2023

14:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tjeri Breton, komesar Evropske unije za unutrašnje tržište, objavio je da će društvena mreža Tviter, kojom upravlja istoimena kompanija američkog milijardera Ilona Maska, napustiti kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija u EU, ali će njene obaveze u ovoj oblasti ostati da važe bez obzira na ovaj potez.

MOŽEŠ DA BEŽIŠ, ALI NE MOŽEŠ DA SE SAKRIJEŠ: EU otvoreno preti Ilonu Masku zbog istupanja "Tvitera" iz kodeksa koji su prihvatili "Gugl" i "Majkrosoft" (FOTO, VIDEO)

Foto: Profimedia, Pixabay.com

- Tviter napušta dobrovoljni kodeks EU protiv dezinformacija. Ali, obaveze ostaju. Možete da bežite, ali ne možete da se sakrijete. Pored dobrovoljnih obaveza, borba protiv dezinformacija će postati pravna obaveza u skladu s aktom o digitalnim uslugama (DSA) počevši od 25. avgusta. Naši timovi će biti spremni za sprovođenje tog akta - objavio je Breton upravo na Tviteru.

U oktobru 2018, na predlog Evropske komisije, kompanije koje poseduju internet platforme, uključujući "Gugl", "Majkrosoft" i "Tviter", potpisale su kodeks dobre prakse za borbu protiv dezinformacija.

Foto: Tanjug/AP

Ilon Mask

Pre otvorene pretnje koju je Breton uputio Masku, šef diplomatije EU Žozep Borelj je izrazio zabrinutost zbog planova novog vlasnika Tvitera da oslabi kontrolu nad sadržajem na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Foto: Tanjug/AP

Tjeri Breton, komesar Evropske unije za unutrašnje tržište

Po Borelju, takva odluka Maska moglo bi da zakomplikuje borbu protiv onoga što EU smatra dezinformacijama i manipulacijom informacijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading