SZO UPOZORILA SVET: Rizik od širenja kolere i drugih opasnih materija iz okupirane laboratorije u Sudanu (FOTO)

Autor:

Svet

02.05.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na "umereni rizik" u Sudanu nakon što je jedna od zaraćenih strana u toj afričkoj zemlji preuzela kontrolu nad lokalnom laboratorijom u kojoj se nalaze patogeni kolere i druge opasne materije.

SZO UPOZORILA SVET: Rizik od širenja kolere i drugih opasnih materija iz okupirane laboratorije u Sudanu (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

- Situacija i rizik se smatraju umerenim zato što laboratorija ne može da izvodi svoju glavnu funkciju, odnosno da obezbedi analizu i dijagnostiku zbog nedostatka goriva i obučenog osoblja - saopšteno je iz sedišta SZO u Ženevi.

Foto: Tanjug/AP

Rat u Sudanu

Predstavnik SZO u Sudanu rekao je prošle nedelje da je došlo do "visokog rizika od biološke opasnosti" u sudanskoj prestonici Kartumu, nakon što je jedna od zaraćenih strana zauzela Nacionalnu laboratoriju za javno zdravlje.

Foto: Tanjug/AP

Logo SZO na ulazu u njeno sedište u Ženevi

- Ovo je glavna briga: laboratorijski tehničari nemaju pristup laboratoriji, kako bi na bezbedan način zapakovali biološki materijal i opasne supstance - rekao je zvaničnik SZO, odbijajući da precizira koja od zaraćenih strana je zauzela laboratoriju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading