MOSKVA I VAŠINGTON SVE BLIŽE NUKLEARNOM SUKOBU: Jermakov upozorio Amerikance - sudbina celog sveta je na kocki

Autor:

Svet

25.04.2023

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermakov je kazao da Zapad „i dalje ostaje gluv na apele” Rusije.

MOSKVA I VAŠINGTON SVE BLIŽE NUKLEARNOM SUKOBU: Jermakov upozorio Amerikance - sudbina celog sveta je na kocki

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Rizici za direktnu vojnu konfrontaciju između dve nuklearne sile - Rusije i Sjedinjenih Država - stalno rastu, ocenio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

On je za TASS rekao da je, ako SAD nastave da slede sadašnji kurs konfrontacije sa Rusijom, sudbina sporazuma START o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, može biti unapred određena.

„Ako se događaji budu razvijali po najgorem scenariju, odnosno ako Vašington dovede situaciju do vojnog sukoba dve najveće nuklearne sile, biće neophodno brinuti ne o spasavanju START-a, već o sudbini celog sveta”, istakao je Jermakov.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

On je rekao da Moskva zato stalno ukazuje na opasnost od delovanja SAD i NATO i šalje, kako je naveo, otrežnjujuće signale Zapadu o neophodnosti da se spreči katastrofa.

Jermakov je kazao da Zapad „i dalje ostaje gluv na apele” Rusije i, prema njegovim rečima, čak ih „zlonamerno iskrivljuje u propagandne svrhe”.

SAD su u martu rekle Rusiji da će prestati da razmenjuju neke podatke o svojim nuklearnim snagama nakon odbijanja Moskve da to učini, nazvavši to odgovorom na rusko suspendovanje učešća u novom START sporazumu.

Sporazum je obavezao i Rusiju i SAD da se obavežu na redovnu komunikaciju o statusu svojih nuklearnih arsenala, dozvoljavaju redovne inspekcije na licu mesta i pridržavaju se ograničenja broja raspoređenih i neraspoređenih bojevih glava koje bi svaka od njih imala.

Sa prijavljenih 5.977 bojevih glava, Rusija ima najveći nuklearni arsenal na svetu – nasleđen od Sovjetskog Saveza.

Suspenzija ugovora dovela je do strahovanja od trke u nuklearnom naoružanju između svetskih supersila sa nuklearnim oružjem. Jermakov nije naveo detalje o navodnom konfrontacionom pristupu SAD u do sada objavljenim izvodima iz intervjua TASS.

„Najakutnija pretnja danas je povezana... sa opasnošću od nuklearne eskalacije kao rezultat direktne vojne konfrontacije između nuklearnih sila“, rekao je Jermakov.

Republika

Foto: Shutterstock

 

 

"Moskva i Peking će proceniti potencijalnu umešanost Zapada u globalnu ekspanziju američkog protivraketnog sistema, što „očigledno podriva stratešku stabilnost“, dodao je on. On je rekao da će Moskva proceniti domet američkih raketa koje su, kako je rekao, sposobne da stignu do azijsko-pacifičkog regiona.

„Ali čak i sada možemo sa sigurnošću reći da destabilizujući američki vojni programi i njihovi saveznici čine naš moratorijum sve krhkijim – kako u azijsko-pacifičkom regionu tako i u Evropi“, rekao je Jermakov.

Putinova invazija na Ukrajinu srušila je odnose Moskve sa SAD i drugim zemljama NATO-a na najniži nivo od Hladnog rata i izazvala strah od direktnog sukoba između Rusije i NATO-a koji bi se mogao preliti preko ukrajinskih granica.

Sjedinjene Države su najveći podržavalac Ukrajine, dajući više od 70 milijardi dolara za pomoć Kijevu - od čega je 43 milijarde otišlo na vojsku.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading