PUTINOV NEPRIJATELJ OSUĐEN NA 25 GODINA ROBIJE: U zatvoru sam zbog svojih stavova, ponosan sam na sve što sam rekao i uradio!

Autor:

Svet

17.04.2023

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je odbacio optužbe i kritikovao suđenje.

PUTINOV NEPRIJATELJ OSUĐEN NA 25 GODINA ROBIJE: U zatvoru sam zbog svojih stavova, ponosan sam na sve što sam rekao i uradio!

Foto: Tanjug/AP

Opozicioni ruski političar Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi u vezi sa kritikovanjem rata u Ukrajini.

Bivši rusko-britanski novinar i političar najnoviji je u nizu Putinovih protivnika koji su završili u zatvoru ili su bili primorani da pobegnu iz Rusije, piše BBC.

Kara-Murza je odbacio optužbe i kritikovao proces suđenja.

- Stojim iza svake reči koju sam rekao. Ne samo da ne žalim ni za čim, već sam ponosan na sve što sam rekao i učinio - rekao je prošle nedelje u moskovskom sudu, dodajući da njegovo suđenje podseća na suđenja Staljinu 1930-ih. .

Foto: Tanjug-AP

Vladimir Kara Murza

U zatvoru sam zbog stavova

Kara Murza (41) je troje dece koji se godinama suprotstavljao politici ruskog predsednika Vladimira Putina i koji je lobirao kod stranih vlada i institucija da uvedu sankcije Rusiji i pojedinim Rusima zbog navodnih kršenja ljudskih prava.

Optužen je za izdaju i diskreditaciju ruske vojske nakon što je kritikovao ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

- Zločinci treba da se pokaju za ono što su uradili. Ja sam, pak, u zatvoru zbog svojih političkih stavova - rekao je Kara-Murza tokom suđenja.

- Znam da će doći dan kada će nestati mrak nad našom zemljom. Tada će naše društvo otvoriti oči i zadrhtati kada shvati kakvi su strašni zločini počinjeni u njegovo ime - dodao je on.

Republika

Foto: Tanjug-AP

Vladimir Kara Murza

Ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu, Rusija je uvela zakon o cenzuri sa ciljem suzbijanja otpora u društvu. Prema njihovim rečima, za diskreditaciju vojske zaprećena je kazna do pet godina zatvora, dok je za širenje namerno lažnih informacija o vojsci predviđena kazna od 15 godina zatvora.

Preživeo dva trovanja

Kara-Murzina supruga je uoči današnje presude rekla da je to bila cinička osveta.

- Oni ne žele samo da zatvore mog muža. Oni žele da ga unište - rekla je ona u intervjuu za Sandej tajms.

Ona je dodala da je zabrinuta za njegovo zdravlje, s obzirom da Kara-Murza, nakon što je preživeo dva trovanja za koja je kriv Kremlj, boluje od polineuropatije; bolest koja pogađa periferne nerve.

- S obzirom na brzinu kojom njegovi simptomi napreduju, on nema 25 godina. Mislim da nema ni pet godina - rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading