PUTIN VEŽBA ODBRANU OD JAPANACA: Svetu prikazan vodeni kinžal za uništavanje brodova

Autor:

Svet

28.03.2023

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska vojska je u okviru vežbi gađanja ispalila protivbrodske supersonične krstareće rakete moskit P-270 na lažnu metu u Japanskom moru.

PUTIN VEŽBA ODBRANU OD JAPANACA: Svetu prikazan vodeni kinžal za uništavanje brodova

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

- U vodama Japanskog mora raketni brodovi Pacifičke flote ispalili su krstareće rakete tipa moskit na lažnu neprijateljsku metu na moru - objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Na zamišljenu metu u Japanskom moru Rusi ispalili dve rakete moskit P-270

U saopštenju se navodi da su dve rakete moskit P-270, koje imaju pogon nešto slabiji od hipersoničnih kinžala, uspešno pogodile metu na udaljenosti od oko 100 kilometara.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Domet ruske rakete moskit P-270 je 120 kilometara

Rojters navodi da je projektil moskit P-270 supersonična krstareća raketa srednjeg dometa koja može da uništi brod na udaljenost od 120 kilometara.

Foto: Tanjug/AP

 

CNN navodi da su ruski manevri u Japanskom moru održani nakon vežbi obavljenih ranije ovog meseca. U njima je korišćena i podmornica koja je ispalila krstareću raketu kalibar i pogodila metu na kopnu udaljenu više od 1.000 kilometara odatle.

Iste te rakete Rusija redovno koristi u napadima na ukrajinske gradove tokom agresije na susednu zemlju.

Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Najnoviji manevri u Japanskom moru usledili su, takođe, samo nedelju dana nakon posete Ukrajini japanskog premijera Fumija Kišide, koji se u Kijevu sastao s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tokom te posete dva ruska strateška bombardera, koji su u stanju da nose nuklearno oružje, nadletali su sedam sati vode kod obala Japana, što je Moskva kasnije okarakterisala kao planirani let.

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin

Kišidina poseta ukrajinskoj prestonici poklopila se s trodnevnim boravkom kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi i razgovorima koje je u Kremlju imao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

CNN navodi da je Kišida često govorio protiv ruske invazije na Ukrajinu. Japanski premijer je prošle godine svetu uputio i upozorenje da bi "današnja Ukrajina sutra mogla da postane istočna Azija".

Putin je u intervjuu ruskoj televiziji Rusija 24 naveo da je vojna saradnja između Rusije i Kine transparentna i da ne predstavlja nikakvu pretnju za Zapad.

- Mi s Kinom ne stvaramo nikakav vojni savez. Tačno je, imamo saradnju i u vojnotehničkoj sferi, ne krijemo to, nego radimo transparentno, tamo nema ničeg tajnog - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP

Japan je blizak bezbednosnom paktu Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD (AUKUS)

On je ocenio da Zapad počinje da gradi novu osovinu poput one koju su izgradili fašistička Nemačka i militaristički Japan, verovatno misleći na AUKUS, trilateralni bezbednosni pakt Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, kojem je blizak i Tokio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading