CRNE VESTI ZA KIJEV! POSLEDNJA ŠANSA UKRAJINACA: Ako kontraofanziva omane, Ameri se okreću svojim izborima

Autor:

Svet

23.03.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki predsednik Petr Pavel, bivši šef Vojnog komiteta NATO, kazao je da je Ukrajincima ovo odlučujuća godina za dalji tok rata sa Rusijom.

CRNE VESTI ZA KIJEV! POSLEDNJA ŠANSA UKRAJINACA: Ako kontraofanziva omane, Ameri se okreću svojim izborima

Foto: Tanjug/AP

Pavel je rekao da vlasti u Kijevu imaju samo još jednu šansu za kontraofanzivu kojom bi povratili teritorije izgubljene od početka agresije i pre nje.

Foto: Tanjug/AP

Češki predsednik Petr Pavel

- Jedan od razloga jeste to što će naredne godine u SAD biti predsednički izbori, kada se interesovanje američkih birača okreće prema pitanjima unutrašnje politike, a u spoljnoj politici najveći prostor dobija Kina - naveo je Pavel.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska u Bahmutu

On je ocenio da je za uspešnu kontraofanzivu Ukrajini bilo potrebno da od Zapada dobije tenkove, borbena vozila, artiljeriju, sisteme protivvazdušne odbrane i mnogo municije.

Foto: Tanjug/AP

Borbeni avion Mig-29 koji je Slovačka dala Ukrajini

- Pomoći će i borbeni avioni mig-29, koje daju Ukrajini Poljska i Slovačka. Svaki avion se računa - rekao je Pavel i dodao da bi pomoć u vidu isporuke zapadnih aviona bila logičan korak, ali tek dugoročno gledano.

Stav Pavela o naglom gubitku interesovanja za Ukrajinu koji bi mogao da usledi početkom naredne godine, kada počinju unutarstranački izbori za predsedničke kandidate Republikanske i Demokratske partije.

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp i Ron Desantis, guverner Floride, koji su glavni rivali u trci za republikansku nominaciju, već su ranije izjavili da im ruska agresija na Ukrajinu ne bi bila prioritet u politici u slučaju osvajanja Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP

Guverner Floride Ron Desantis

Desantis je izazvao bes dela stranačkih kolega pošto je otišao i korak dalje rekavši da je to za njega samo jedan teritorijalni spor.

BBC navodi da je Desantis, koji u najnovijim anketama zaostaje za Trampom, morao da se pravda zbog ove izjave za koju je kazao da je pogrešno okarakterisana.

Foto: Tanjug/AP

Ruski tenkovi oštećeni tokom prošlomesečne bitke u Donbasu

On je rekao da se taj komentar odnosio samo na područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i na poluostrvo Krim.

- Tamo ima puno etničkih Rusa. Tako da su to teške borbe i moja izjava se na to odnosila - poručio je Desantis.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski general Oleksandar Sirski

General Oleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske, najavio je da će uskoro krenuti kontraofanziva s ciljem deblokade Bahmuta.

- Glavninu ruskih snaga na tom pravcu predstavlja "Vagner". Ruska komanda njih ne štedi i vagnerovci se iscrpljuju uz značajne gubitke. Vrlo skoro mi ćemo iskoristiti tu mogućnost, kao što smo to učinili kod Kijeva, Harkova, Balakleje i Kupjanska - naveo je Sirski na svom Telegram kanalu.

Foto: Tanjug/AP

General Oleksandar Sirski s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim

Zapadni mediji ranije su najavljivali da će cilj ukrajinske prolećne ofanzive, pre svega, biti oslobađanje dela Zaporoške oblasti, koji drže Rusi, i zabijanje klina do Azovskog mora, kojim bi se prekinula veza između Donbasa i Krima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading