Ukrajinci će izgubiti bitku za Bahmut? Ruske snage izvele seriju RAKETNIH NAPADA u Hersonu!

Autor:

Svet

18.03.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage su odbile ukrajinski napad duž linije fronta u Zaporoškoj oblasti.

Ukrajinci će izgubiti bitku za Bahmut? Ruske snage izvele seriju RAKETNIH NAPADA u Hersonu!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Rusija ispalila projektila ka Ukrajini

Ruske snage su izvele seriju napada u Hersonskoj oblasti, saopštile su jutros ukrajinske oružane snage navodeći da je izvršeno 57 raketnih udara iz višecevnih raketnih bacača (MLRS).

U saopštenju je potvrđeno da je uništeno sedam kuća u selu Veletenske u oblasti Herson i da je oštećen rasadnik, ali niko nije povređen, prenosi londonski Gardijan.

Prema nepotvrdjenim informacijama koje je preneo londonski dnevnik oboreno je deset bespilotnih letelica iranske proizvodnje Šahed, a ukrajinske snage su "odbile više od 100 neprijateljskih napada".

Ruske snage su odbile ukrajinski napad duž linije fronta u Zaporoškoj oblasti, izjavio je danas portparol ruske armijske grupacije Istok Aleksandar Gordejev.

- Neprijatelj je još jednom pokušao da napadne naše jedinice iz pravca naselja Novodanilovka. U napadu je učestvovala 65. mehanizovana brigada oružanih snaga Ukrajine uz podršku oklopnih vozila. Posada helikoptera Ka-52 je u vazdušnom napadu uništila borbenu pešadiju i vozila, dok je ostalo ljudstvo neprijatelja bilo pod minobacačkom vatrom - precizirao je Gordejev, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, nakon toga ukrajinske jedinice su prestale da izvode napade, a ruske snage su uništile još "dve neprijateljske haubice stacionirane u blizini naselja Dobrovolje i Preobraženka".

- Oružane snage Ukrajine uskoro će početi da gube tlo pod nogama bez podrške armija zemalja NATO - izjavio je potpukovnik američke vojske Toni Šafer.

- Ukrajinci neće moći da dobiju ni bitku za Bahmut, niti da izdrže u dugotrajnom ratu bez dodatnih kopnenih snaga spolja - američkih ili NATO - istakao je bivši američki obaveštajac u intervjuu novinaru Stivenu Gardneru objavljenom na Jutjub kanalu.

Američki potpukovnik je priznao da je takva negativna prognoza krajnje nezgodna za Vašington, ali je i istakao da je zasnovana na stvarnim činjenicama. Prema njegovim rečima, zapadni stručnjaci greše kada kažu da Bahmut nema strateški značaj za ukrajinske vojne napore.

Trojica visokih američkih zvaničnika iz sektora bezbednosti održali su danas razgovor putem video linka sa grupom svojih ukrajinskih kolega o vojnoj pomoći zvaničnom Kijevu, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

- Razgovarali smo o daljem pružanju neophodne pomoći našoj zemlji, posebno vozila, oružja i municije - napisao je Andrij Jermak na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters. On je dodao da se na kraju razgovora uključio i Zelenski i izneo svoje stavove o oslobađanju ukrajinskih teritorija koje je okupirala Rusija.

Zarad sopstvenih geopolitičkih interesa američka administracija podržava pravnu bahanaliju bez presedana koju je pokrenuo Međunarodni krivični sud (MKS), saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu. U saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu se navodi da neprihvatljivim opaskama o ruskom lideru, američke vlasti namerno prećutkuju sopstvene zločine u Iraku, Jugoslaviji, Libiji i Vijetnamu, prenosio TASS.

- Štaviše, u pokušavaju da svim raspoloživim sredstvima zaštite svoje građane od međunarodnog krivičnog gonjenja, SAD čak preduzimaju uzvratne mere - dodaje se u saopštenju ruske ambasade.

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je ranije da je odluka MKS da se izda nalog za hapšenje predsednika Rusije bila opravdana, preneo je ranije Si-En-En.

- Očigledno je počinio ratne zločine. Mislim da je to opravdano - rekao je Bajden tokom susreta sa novinarima.

Samo otvorena istraga koja uključuje Rusiju može da pruži pouzdane podatke o nalogodavcima eksplozija na gasovodu Severni tok, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Smatramo da samo sveobuhvatna i otvorena međunarodna istraga, koja mora da uključi predstavnike Rusije, može da pruži pouzdane i objektivne podatke o uzrocima, organizatorima i izvršiocima čina sabotaže na gasovodu Severni tok - istakla je ona, prenosi TASS.

Iako je Danska odbila da sprovede zajedničku istragu o činu sabotaže, rusko ministarstvo spoljnih poslova nastaviće da zahteva od Kopenhagena odgovore na postavljena pitanja, a prema rečima Zaharove "neće biti moguće da se problemi guraju pod tepih".

Međunaordni monetarni fond (MMF) saopštio je da je izvršni odbor MMF odobrio izmene regulative kojima bi se omogućilo odobravanje novih kreditnih programa za zemlje koje se suočavaju "veoma visokom neizvesnošću", što će otvoriti mogućnost da se i Ukrajini odobre novi krediti. Promene MMF politike finansijskih garancija bi se primenjivale na zemlje koje su na udaru "egzogenih šokova van kontrole državnih vlasti i dometa njihove ekonomske politike", navodi se u saopštenju MMF, prenosi Rojters.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading