DRAMA IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski borbeni avion pratio američku letelicu: Ne približavajte se ili snosite odgovornost! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.02.2023

08:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dramu su pratili i novinari CNN koji su sve zabeležili.

DRAMA IZNAD JUŽNOG KINESKOG MORA! Kineski borbeni avion pratio američku letelicu: Ne približavajte se ili snosite odgovornost! (VIDEO)

Foto: Printscreen/CNN

Kineski borbeni avion

Kad se izviđački avion Američke ratne mornarice (ARM) Boeing P-8 Posejdon, koji je nadletao Južno kinesko more, Paracelskim ostrvima  približio na 45 kilometara, njegovu je posadu kontaktirala Narodnooslobodilačka armija Kine (NAK).

- Američka letelica.. Kineski vazdušni prostor od vas je udaljen 12 nautičkih milja. Ne približavajte se ili snosite punu odgovornost - moglo se čuti u kokpitu Posejdona.

Čuli su to i novinari CNN-a koji su se nalazili u letelici. Bili su na zadatku. Nakon nekoliko minuta, pored američkog se aviona "nacrtao" kineski borbeni avion naoružan raketama vazduh-vazduh.

 

 

Leteo je s Posejdonove leve strane na udaljenosti od oko 150 metara. Kineska letelica bila je toliko blizu da su CNN-ovi novinari mogli videti kako se okreću udesno kako bi ih pogledali. Novinari su mogli videti i crvene zvezde na projektilu koji je nosio.

Poručnica Niki Slaughter, pilotkinja Posejdona, dozvala je kineski borbeni avion.

- Borbena letelice NAK-a, ovde avion Američke ratne mornarice P-8A... vidim vas na svom levom krilu i nameravam nastaviti prema zapadu. Zahtevam da uradite isto, prijem - rekla je poručnica.

Kineski borbeni avion nije odgovorio ništa, pratio ju je narednih 15 minuta te se potom udaljio.

CNN-ovi novinari kažu da je taj susret savršeno dočarao koliko su u ovom trenutku napeti odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine. Zapovjednik ove misije ARM-a situaciju vidi nešto drugačije.

- Rekao bih da je to samo još jedan petak u Južnom kineskom moru - rekao je zapovednik Mark Hajns.

Južno kinesko je more tokom poslednjih nekoliko godina postalo prilično užareno mesto. Kina, Filipini, Vijetnam, Malezija, Bruneji i Tajvan polažu pravo na ostrva koja se u njemu nalaze, pa tako i na Paraselska, koja broje blizu 130 manjih ostrva i hridi koja je od obale Vijetnama udaljena 325 kilometara.

Osim što je bogato ribom, naftom i gasom, Južnim kineskim morem prolazi i trećina svih pomorskih lanaca snabdevanja koji su 2016. godine vredili oko 3,4 milijardi američkih dolara.

Kina tvrdi da je Južno kinesko more njeno i do sada je u njemu sagradila nekoliko veštačkih ostrva na koje je postavila raznorazno oružje i na kojima je izgradila avionske piste. Drugim zemljama koje takođe drže da im pripada barem deo Južnokineskog mora ti se potezi nimalo ne sviđaju, piše Jutarnji list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading