SLEDI HAOS?! Zapad ograničio cenu ruske nafte, stručnjaci upozoravaju: BIĆE STRAŠNIH POSLEDICA!

Autor:

Svet

03.12.2022

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu

SLEDI HAOS?! Zapad ograničio cenu ruske nafte, stručnjaci upozoravaju: BIĆE STRAŠNIH POSLEDICA!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Odluka G7 i Australije usledila je ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, a ubrzo se oglasio i Vašington.

Odluka će stupiti na snagu 5. februara 2023. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija SAD.

- Potvrđujemo našu odluku da će gornja granica cena ruskih naftnih derivata stupiti na snagu 5. februara 2023. Maksimalne cene ruskih naftnih derivata ćemo objaviti odvojeno - navodi se u saopštenju koalicije.

Ministarstvo finansija SAD napominje da će takav plafon zaštititi potrošače nafte iz Ruske Federacije od poremećaja u snabdevanju. Pojašnjava se da je reč o isporukama nafte koje se obavljaju morem.

Zapad ovu meru smatra jednim od načina da se ograniči zarada Rusije dok se ruska nafta zadržava u globalnoj ekonomiji, a sve sa ciljem da se nanaese finansijska šteta Moskvi i u isto vreme izbegne nagli skok cene nafte, ako ruska nafta bude iznenada skinuta sa globalnog tržišta.

Rojters je objavio da je Bela kuća ranije juče pozdravila odluku Evropske unije da ograniči cenu ruske nafte.

- Verujemo da će ograničenje cene pomoći da se ograniči sposobnost gospodina (Vladimira) Putina da profitira sa tržišta nafte kako bi mogao da nastavi da finansira ratnu mašinu koja nastavlja da ubija nevine Ukrajince - rekao je portparol američke nacionalne bezjednosti Džon Kirbi.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da Rusija neće isporučivati energente zemljama koje ograniče njihove cene. 

"Tamna flota"

Ove mere bi mogle da znače manje nafte na svetskom tržištu, samim tim i veću cenu, dok bi Rusija, kao samo jednu od kontramera, mogla da prodaje naftu van knjiga koristeći tankere takozvane "tamne flote“ sa nejasnim vlasništvom, kao što su to uradili Venecuela i Iran. Nafta bi mogla da prebacuje sa jednog broda na drugi i meša sa onom sličnog kvaliteta da bi se prikrilo poreklo.

- Morate da iskoristite ovu mračnu flotu, a ona nije neograničena. Iran i Venecuela je koriste prilično efikasno, ali možete se suočiti sa konkurencijom. Ova igra mačke i miša je uvek svojstvena mehanizmima sankcija - rekla je Marija Šagina, ekspert za sankcije na Međunarodnom institutu za strateške studije u Berlinu.

Ugledni Ekonomist upozorio je da, ako EU uvede embargo na uvoz ruske nafte morskim putem i odredi gornju granicu cena, svet bi mogao da se suočiti sa nedostatkom sirovina i povećanjem kotacija.

List je podsetilo da je Zapad od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini postavio za cilj da minimizira prihode Moskve od nafte i gasa, bez smanjenja globalnih zaliha i bez izazivanja skoka cena. Kasnije je EU zabranila osiguranje naftnih tankera ruskom naftom. Ova mera je trebalo da ozbiljno utiče na izvoz iz zemlje, ali je imala ozbiljan nedostatak.

Zapadni potrošači na udaru

- Ako ruska nafta ne stigne na tržište, svetske cene nafte mogle bi naglo da porastu, što bi pogodilo zapadne potrošače - navodi se u članku.

Tada su SAD predložile da se uvede plafon cena – maksimalni nivo na kome evropske kompanije mogu da nastave da osiguravaju brodove ruskom naftom. Pri tome, letvica cena treba da bude niža od tržišne, ali viša od cene koštanja: na taj način, prema planu, biće moguće smanjiti prihod Moskve i izbeći deficit.

Međutim, nije sve tako glatko. Tako Kremlj može odbiti da koristi tankere iz zemalja koje se pridržavaju gornje granice cena, što će smanjiti izvoz nafte zbog smanjenja broja potencijalnih prevoznih sredstava. Zbog toga Zapad nastoji da ne postavi maksimalnu cenu mnogo nižu od tržišne, što čitav plan čini neefikasnim, primećuje se u članku.

Drugi problem je koliko će Zapad moći da utiče na tržište nafte. Za neke vrste usluga osiguranja ove zemlje imaju praktično monopolski položaj. Istovremeno, azijske zemlje, posebno Kina, Indija i Indonezija, ne žele da se pridruže sankcijama protiv Rusije i mogu da nađu alternativu zapadnim osiguravačima.

- Pravo poravnanje snaga na naftnim tržištima postaće očigledno posle 5. decembra. Moguć je oštar skok cena - upozorio je Ekonomist.

Međutim, publikacija je predvidela da će globalno tržište nafte postati fleksibilnije i prilagodljivije, a uloga Zapada u energetici će se smanjiti. Pored toga, sankcije i embargo takođe imaju ograničenja, uključujući i njihovo trajanje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading