SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU RUKU SU KANCEROGENA?! Hiljade proizvoda povučeno sa tržišta jer sadrže smrtonosnu hemikaliju, neki bili namenjeni deci!

Autor:

Svet

09.11.2022

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hiljade proizvedenih boca povučene su sa polica između aprila 2021. i septembra ove godine.

SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU RUKU SU KANCEROGENA?! Hiljade proizvoda povučeno sa tržišta jer sadrže smrtonosnu hemikaliju, neki bili namenjeni deci!

Foto: pixabay.com

Dezinfekcija ruku

Skoro dve desetine sredstava za dezinfekciju ruku različitih brendova povučeno je ili zabranjeno u SAD nakon što je otkriveno da sadrže hemikaliju koja izaziva rak.

Hiljade boca proizvedenih u Kini, Južnoj Koreji i Americi povučene su sa polica između aprila 2021. i septembra ove godine.

Utvrđeno je da gelovi i sprejevi, koji su postali oslonac tokom izbijanja kovida, sadrže opasne nivoe benzena, koji se nalazi na samom vrhu vladine liste najopasnijih supstanci jer izaziva kancer.

Ova informacija dolazi nakon što je prošlog meseca povučeno više od milion boca suvog šampona zbog straha od kontaminacije benzenom.

Povučen je ukupno 21 brend sredstava za dezinfekciju ruku, uključujući proizvode "The Creme Shop" i "Ulta Beauti", plus manje poznata sredstva za dezinfekciju ruku koja se prodaju u TJ Makk-u, Marshalls-u i na drugim mrežama.

Povlačenje je bilo za određene serije proizvoda, a mnogi su završili na policama nakon što je problem kontaminacije rešen.

Neki strani proizvodi su potpuno zabranjeni.

Republika

Foto: pixabay.com

Sredstvo za dezinfekciju

Među proizvodima koji su povučeni su sredstvo za dezinfekciju ruku Artnaturals bez mirisa, koje se prodaje u bocama od 8 oz po 3,50 dolara po svakoj, i tri brenda Scentsational sapuna i sveća koji se prodaju po oko 7 dolara.

Artnaturals se prošle godine suočio sa najvećim opozivom do sada kada su 34 različita brenda morala biti vraćena zbog straha od kontaminacije benzenom.

Ulta Beauti, koju vodi Scentsational Soaps and Candles, je povukla tri serije svog svežeg dezinfekcionog sredstva za ruke sa mirisom limuna.

Ako posmatramo pakovanje, čini se da su neki od proizvoda bili namenjeni deci, jer na bočici imaju lika iz Ratova zvezda Jodu, Diznijeve figure i Spajdermena.

Da pojasnimo, benzen, kada se utrlja na ruke, čak iu relativno malim dozama, može da prodre kroz kožu i u krvotok gde može da spreči ćelije da rade ispravno. Poznato je da izaziva leukemiju i druge poremećaje krvi.

Utvrđeno je da mnoga sredstva za dezinfekciju ruku sadrže više od privremene zakonske granice benzena koja je bila na snazi tokom pandemije kako bi se povećala proizvodnja 2020.

Drugi su povučeni  nakon što su sadržali mnogo niže nivoe kada je granica spuštena na nulu 2022.

Republika

Foto: Photo by Shiny Diamond from Pexels

Kapi, ruka

Benzen može nenamerno da završi u sredstvima za dezinfekciju ruku tokom proizvodnog procesa kada se gelovi tretiraju kako bi se uklonile nečistoće.

Prečišćavanje se vrši upotrebom hemikalije napravljene od benzola, koja ponekad još uvek može da sadrži tragove kancerogena.

Obim uticaja na zdravlje sredstava za dezinfekciju ruku kontaminiranih benzenom u SAD tek treba da se istraži, ali do sada nije bilo prijavljenih komplikacija.

Sredstva za dezinfekciju ruku postala su glavni oslonac u domovima, školama i kancelarijama tokom pandemije, a prodaja je porasla za 600 odsto samo u 2020.

Kada se kovid prvi put pojavio, FDA je ublažila pravila koja su regulisala sredstva za dezinfekciju ruku dozvoljavajući neregulisanim proizvođačima da ih proizvode pod uslovom da prate određenu metodu.

Agencija je takođe uvela privremenu zakonsku granicu do dva ppm benzena dozvoljenog u proizvodima kako bi pomogla ubrzanju proizvodnje - usred straha od nacionalne nestašice.

Rupa je uklonjena ranije ove godine, međutim, FDA je rekla da sada ima dovoljno sredstava za dezinfekciju ruku u SAD.

Republika

Foto: pixabay.com

Krema, ruke

Najnoviji opoziv je usledio u septembru i uključivao je proizvod proizveden na Floridi — dezinfekcijski sprej za ruke kompanije Salon Technologies International.

FDA je zatražila od kompanije da izda dobrovoljni opoziv nakon što je otkrila da proizvod sadrži benzol.

Sredstva za dezinfekciju ruku kompanije Ningbo Haishu Huaiu Industri and Trade sa sedištem u Kini i južnokorejskog proizvođača Mirfeel Korea Co više nije dozvoljeno da se uvozi u SAD, nakon što kompanije nisu uspele da izdaju opoziv kada je benzen pronađen u njihovim gelovima.

FDA kaže da benzol ne bi trebalo da se koristi pri pravljenju sredstava za dezinfekciju ruku, a oni za koje je utvrđeno da sadrže hemikaliju sada se povlače kao što je detaljno navedeno na listi na veb stranici agencije.

Agencija sprovodi testiranje kako bi se uverila da proizvodi ne sadrže benzen, a takođe kaže da su proizvođači obavezni da provere da njihovi proizvodi ne sadrže tu hemikaliju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Laboratorija, ispitivanje

Benzen se obično nalazi u sirovoj nafti, kao iu plastici, smolama i nekim bojama i pesticidima.

Prošle godine je nezavisna laboratorija otkrila da skoro jedan od pet sredstava za dezinfekciju ruku može da sadrži benzol. Valisure je testirao 260 boca sredstva za dezinfekciju ruku od 168 brendova na kancerogen koji su kupljeni u apotekama širom SAD.

Utvrđeno je da ukupno 21 sadrži više od prethodne granice od dva dela na milion. Benzen je na vrhu liste opasnih rastvarača FDA.

Udisanje ili apsorpcija hemikalije tokom dužeg vremenskog perioda može imati razorne posledice po zdravlje jer uzrokuje da ćelije u telu rade nepravilno.

Prekomerno izlaganje benzenu takođe može prouzrokovati da koštana srž ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca, što može dovesti do anemije, kao i raka krvi.

Takođe može da izazove pustoš u imunološkom sistemu menjajući nivoe antitela u krvi i ubijajući bela krvna zrnca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading