NAŠLI MU NAKIT VREDAN 230 MILIONA DOLARA: Rođak bivšeg lidera Kazahstana umešan u korupcionašku aferu

Autor:

Svet

02.11.2022

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pronađeni su nakit i dijamanti potvrdila je kazahstanska agencija za borbu protiv korupcije.

NAŠLI MU NAKIT VREDAN 230 MILIONA DOLARA: Rođak bivšeg lidera Kazahstana umešan u korupcionašku aferu

Foto: Wikipedia/remlin.ru

Nursultan Nazarbajev je punih 29 godina bio na čelu Kazahstana, najbogatije zemlje centralne Azije sa oko 20 miliona stanovnika

Kazahstan, najbogatiju zemlju centralne Azije, potresa velika afera nakon što je otkriveno da je kod jednog rođaka bivšeg predsednika Nursultana Nazarbajeva pronađen nakit u vrednosti od čak 230 miliona dolara!

Pronađeni su nakit i dijamanti potvrdila je kazahstanska agencija za borbu protiv korupcije.

Vraćeni u budžet

- Tokom akcije u inostranstvu su zaplenjeni i državi vraćeni dijamanti i drugi nakit u vrednosti većoj od 230 miliona dolara - navodi se u saopštenju.

Ovaj nakit je zaplenjen u okviru nove istrage protiv biznismena Kajrata Satibaldija, rođaka bivšeg predsednika Nazarbajeva, koji je skoro punih 30 godina bio na vlasti u zemlji sa oko 20 miliona stanovnika.

Agencija AFP je podsetila da je Satibaldi uhapšen u martu ove godine i optužen za zloupotrebu novca kompanije "Kazahtelekom", državnog telekomunikacionog operatera, kao i za "druga krivična dela protiv bezbednosti države".

On je u septembru osuđen na šest godina robije. Kajrat Satibaldi je ujedno i prvi član porodice bivšeg predsednika koji je uhapšen. Nazarbajev je oženjen i ima tri ćerke. Jedan od njegovih unuka Ajsultan je u avgustu 2020. preminuo usled, kako je navedeno, srčanog udara.

Zapadni mediji su ranije preneli da Nazarbajev, iako nije na vlasti, i dalje ima veliki uticaj u zemlji.

Kako navodi agencija za borbu protiv korupcije, "300 miliona dolara, koje je Satibaldi uložio u strane obveznice, biće uplaćeno u budžet Kazahstana".

Nafta i gas

Kazahstan, zemlja bogata naftom i gasom, bio je u januaru prošle godine u centru pažnje svetske javnosti kada su izbili nemiri, nekarakteristični za državu kojom dominira autokratski režim. U tim nemirima je poginulo više od 230 osoba.

Aktuelni šef države Kasim-Žomart Tokajev tvrdio je da su nemire podstakli strani "teroristi", koji su hteli da preuzmu vlast u zemlji. Tokajev, koji očekuje da će dobiti drugi mandat na izborima 20. novembra, pokušava da učvrsti vlast u zemlji poput svog prethodnika.

Astana, a ne Nursultan

Koliki je uticaj bivši predsednik Nursultan Nazarbajev imao u zemlji, pokazuje i to da je prestonica Astana njemu u čast preimenovana u Nursultan! Međutim, u septembru ove godine gradu je vraćeno staro ime.

U pitanju je moderan grad s nešto više od milion stanovnika, koji je planski građen i za čiji je izgled najzaslužniji čuveni japanski arhitekta Kišo Kurokava. Astana je druga najhladnija prestonica u svetu, posle Ulan Batora, glavnog grada Mongolije. Leti su temperature i do 35 stepeni, od decembra do marta se spuštaju na 35 stepeni ispod nule.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading