REČI MEDVEDEVA ODJEKNULE NA SVIM MERIDIJANIMA: Jezive ideje Zapada se moraju odbaciti, SVAKO IMA PRAVO DA UPOTREBI SILU!

Autor:

Svet

22.10.2022

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da svaka država daje prioritet zaštiti svojih građana i državnoj nezavisnosti.

REČI MEDVEDEVA ODJEKNULE NA SVIM MERIDIJANIMA: Jezive ideje Zapada se moraju odbaciti, SVAKO IMA PRAVO DA UPOTREBI SILU!

Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev na Telegram nalogu pisao je svoje viđenje trenutne međunarodne situacije.

Subotnje teze. Pet relevantnih napomena o međunarodnoj situaciji: 

1. Svaka država daje prioritet najvažnijim prioritetima - zaštiti svojih građana i državnoj nezavisnosti. Štaviše, ova zaštita je moguća ne samo na sopstvenoj teritoriji, već i na drugim, ako za to postoje razlozi. Razlozi su sasvim očigledni - teror i ubijanje građana ove zemlje. Drugim rečima, svaka država ima pravo da upotrebi vojnu silu da zaštiti svoje građane koji se uništavaju na stranim teritorijama. Takvo pravo uključuje mogućnost preventivnog, proaktivnog delovanja u cilju sprečavanja daljih ubistava, genocida i drugih zločina nad svojim građanima. Uključujući - da vode punopravne vojne operacije kako bi zaštitili svoju državu i narod. To proizilazi iz ključnih odredbi Povelje UN i međunarodne prakse u ovakvim slučajevima. Mnoge zemlje su iskoristile ovo pravo. Sve gore navedeno je u potpunosti primenljivo na Rusku Federaciju, napisao je on na Telegramu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev

 

2. Rezultate Drugog svetskog rata niko ne dovodi u pitanje. Ali mora se imati na umu da istorija neumoljivo ide napred. Posle 1945. godine dogodilo se mnogo toga što je radikalno promenilo kako odnos snaga u svetu, tako i linije državnih granica. Zato su za nas prihvatljivi bilo kakvi "rezultati" sve dok nisu u suprotnosti sa fundamentalnim interesima Rusije kao države naslednice, a po mnogo čemu istorijske i moralne naslednice Ruske imperije i SSSR-a.

Do sada nisu vršeni direktni napadi na naše građane. Sve dok susedne zemlje, ranije u sastavu Ruske imperije ili SSSR, ne ulaze u nama neprijateljske vojne blokove, čije su strateške nuklearne snage danonoćno usmerene na naše glavne gradove i ne počnu da ugrožavaju naš teritorijalni integritet.

3. Mirna koegzistencija različitih država je moguća i neophodna. Pitanje: po kojoj ceni se to postiže. Ako po cenu beskonačnih ustupaka svojim istorijskim teritorijama i napuštanja svojih građana, takav "miran suživot" ne vredi ni pene. Ako postoji izbor između ovog "suživota" i zaštite osnovnih nacionalnih interesa, kao i života naših građana, moramo izabrati ovo drugo. To je prava zaštita ovih nacionalnih interesa, samo u drugačijoj, oštrijoj formi, pogodnoj za takav trenutak. Svako ko dovodi u pitanje pravo svoje zemlje na takve postupke ne može se smatrati njenim savesnim građaninom.

4. U svetu postoji samo jedan univerzalni instrument za rešavanje međunarodnih sporova. Ovo su Ujedinjene nacije i temeljni dokumenti koje su usvojile. Alat je univerzalan, ali nije savršen. Važno je da UN zadrže osnovni princip međunarodnih odnosa: ravnopravnost svih država i obavezu da saslušaju stav svake zemlje, a ne samo odabranih. To je imperativ aktivnosti organizacije, njen jus cogens. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin

 

Status stalnih članica Saveta bezbednosti, članica osnivača UN, ne bi trebalo da bude predmet revizije, uključujući njihovo pravo veta. Broj stalnih članica Saveta bezbednosti UN može se proširiti, ali njihova ovlašćenja moraju biti neprikosnovena. U suprotnom, UN će se suočiti sa sistemskom krizom i, kao rezultat, organizacija će ponoviti sudbinu pokojnog Lige naroda.

Čovečanstvo će moći da živi bez UN. Veći deo istorije tako je bilo. Međutim, degradacija sistema međunarodnog prava će sigurno doći, a svet će se vratiti uskim regionalnim i bilateralnim sporazumima o pitanjima bezbednosti.

5. Jeziva zapadna ideja o "poretku zasnovanom na pravilima" mora se odlučno odbaciti kao neodrživa i izuzetno štetna po čovečanstvo. Ne odobrava ga niko, potpuno je nejasan po sadržaju i promoviše se u suprotnosti sa postojećim međunarodnim pravilima i institucijama, uključujući i same UN. Sama ideja je diktirana opsesivnom željom Anglosaksonaca da stvore ideološku osnovu za svoje pokušaje da dominiraju svetom.
Izbor ostatka sveta nije da se potčini ovoj ideji, već da ide svojim putem, zaključuje on na kraju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading