Sankcije svima koji pomažu RUSIJI DA IH ZAOBIĐE: Predlog Evropske komisije uključuje i ograničenje cene ruske nafte

Autor:

Svet

28.09.2022

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

Sankcije svima koji pomažu RUSIJI DA IH ZAOBIĐE: Predlog Evropske komisije uključuje i ograničenje cene ruske nafte

Foto: youtube.com/printscreen

evropska komisija

- Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to ce biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da ce to imati veliki efekat odvraćanja - rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenele su agencije.

Ona je istakla da su dosadašnje sankcije EU teško pogodile režim ruskog predsednika Vladimira Putina.

- One su mu otežale finansiranje rata i sada pojačavamo napore u tom pravcu - rekla je zvaničnica EK.

Evropska unija je vec ranije donela odluku o zabrani uvoza ruske sirove nafte koje se prevozi tankerima i koja stupa na snagu 5. decembra.

Nedavno je grupa najrazvijenijih zemalja G7 predložila da se uvede ogranicenje cena ruske nafte za treće zemlje i sada u tom pravcu ide i predlog Komisije.

- Znamo da je nekim zemljama u razvoju i dalje potrebna ruska nafta po niskoj ceni. U današnjem paketu mi postavljamo pravni okvir za uvođenje ograničenja cene ruske nafte za treće zemlje. To će s jedne strane smanjiti ruske prihode od prodaje nafte, a s druge održaće stabilnim globalna energetska tržišta - rekla je fon der Lajen.

Novi, osmi paket sankcija uključuje dodavanje još 1.300 fizičkih i pravnih lica na spisak sankcionisanih, opsežnu zabranu uvoza, čime ce Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi evra, kao i zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju.

Predlaže se i da državljani EU više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih preduzeća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading