KATOLIČKA CRKVA POSTAJE PRAVOSLAVNI HRAM! SPC u Beču dobija četvrtu SVETINJU

Autor:

Svet

27.09.2022

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crkva, koja danas kao četvrta postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj ceni od 200.000 evra.

KATOLIČKA CRKVA POSTAJE PRAVOSLAVNI HRAM! SPC u Beču dobija četvrtu SVETINJU

Foto: Printscreen/RTS

Eparhija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku posle podne zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu. Katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču u 17 sati održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obe strane.

Unutrašnjost crkve (rešetka koja se vidi iza propovedaonice stoji na mestu budućeg ikonostasa)

Na skup koji uključuje i zajedničku molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborna u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije.

Sa srpske strane, pored domaćina, vladike austrijskog Andreja, biće prisutni mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vladike braničevski Ignatije, nemački Grigorije i bregalnički Marko. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.

Ovog trenutka Eparhija SPC-a poseduje tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. veka.

Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije pre dvanaest godina.

Zgrada stoji na placu od dve i po hiljade kvadratnih metara i ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara površine.

U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumene i pristaša hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije, piše RTS.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvek posmatraju kao mesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.

Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vernika profanizuju i prodaju kao imobilije za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.

U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba, broj koji obuhvata one koji poseduju srpski pasoš, ali i Austrijance srpskog porekla.

Više od trećine su vernici. Dobar deo ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom. To Eparhiju u Beču čini jednom od najdinamičnijih verskih zajednica u Austriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading