EVO ŠTA ĆE SE DESITI KADA KRALJICA UMRE! Sve je određeno protokolom: Menjaće se čak i himna!

Autor:

Svet

08.09.2022

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraljica Elizabeta II je na tronu punih 66 godina, ali nakon smrti supruga princa Filipa, već pokazuje znakove posustajanja, pišu britanski mediji.

EVO ŠTA ĆE SE DESITI KADA KRALJICA UMRE! Sve je određeno protokolom: Menjaće se čak i himna!

Foto: Tanjug/AP

Kraljica Elizabeta II

Britanski nacionalni javni servis Bi-Bi-Si (BBC) prekinuo je danas emitovanje redovnog programa kako bi iz minuta u minut obaveštavao o zdravstvenom stanju kraljice Elizabete Druge.

Monah sa najdužom vladavinom

Elizabeta II (92) je monarh sa najdužom vladavinom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. "Ispratila" je 13 premijera koji su prošli kroz Dauning strit, ali je bila i svedok prolaska Britanskog carstva i uspona Komonvelta. Kada se sa svojim pokojnim suprugom povukla sa javnih dužnosti 2007. godine, njihov sin, princ Čarls preuzeo je njihove dužnosti u inostranstvu.

Kako godine prolaze, britanski mediji konstantno postavljaju pitanje "Šta bi moglo da se dogodi kada kruna bude prosleđena?"

Iako postoji element nepredvidljivosti o tome kako bi svet mogao da reaguje, mnogi elementi su precizno isplanirani, i teći će po protokolu, bez presedana.

Nakon smrti, po pisanju tamošnjih medija, svakako može da dođe do promene državne himne, nevolja na berzi...

Kraljičina smrt pokrenuće zvanični, dvanaestodnevni period državne žalosti. Zastava Ujedinjenog Kraljevstva će biti spuštena na pola koplja, a knjige saučešća biće otvorene u ambasadama širom sveta. Londonska berza biće zatvorena najmanje jedan dan, na dan kraljičine sahrane, što bi ekonomiju koštalo na milijarde.

Telo kraljice biće odneto u Parlament, i biće položeno u Vestminsterskoj dvorani - poput Kraljice Majke 2002. godine - do njene sahrane. Od Kraljice Majke oprostilo se više od 200.000 ljudi, a očekuje se da će taj broj biti znatno veći kada bude preminula kraljica Elizabeta.

Ako NJeno veličanstvo premine tokom noći, njena smrt neće biti objavljena do 8 sati ujutru, kada će njena fotografija biti prikazana na televiziji, uz pratnju državne himne - kao što se dogodilo nakon smrti princeze Dajane 1997. godine. Za ostale kanale nije potrebno da prekidaju redovni program, ali će oni to gotovo sigurno uraditi.

"BBC" će za vreme dvanaestodnevne žalosti u potpunosti obustaviti humorističke emisije.

Prvi u liniji nasleđivanja nakon kraljičine smrti biće princ Čarls, koji će odmah stupiti na presto, jer presto nikada nije tehnički "upražnjen". Međutim, Savet za pristupanje bi trebalo da bude sazvan u Palati Svetog DŽejmsa, kako bi Čarlsa formalno proglasili kraljem. Od njega će se tražiti da se pred Većem zakune na lojalnost Parlamentu i Engleskoj crkvi. Zauzvrat će se tražiti od domova Parlamenta da mu se, takođe, zakunu na vernost.

Biće promenjene i reči himne

Reči državne himne biće promenjene, i biće ištampane nove poštanske marke, kao i valuta, koje odražavaju uspon princa Čarlsa na presto. Jedini način da princ Vilijam postane kralj jeste da princ Čarls abdicira, pa da princ Vilijam preuzme tron. Čarls je od 2013. godine preuzeo više obaveza, što na neki način predstavlja primopredaju radnih dužnosti od strane kraljice.

Istraživanja su pokazala da otprilike 53 odsto stanovništva izražava simpatije prema princu Čarlsu, nasuprot oko 77 odsto procenata stanovništva koje naklonost poklanja kraljici. 

Najveća sahrana ikada viđena u Ujedinjenom Kraljevstvu biće upravo kraljičina sahrana, pored sahrane Kraljice Majke, princeze Dajane i Margaret Tačer.

Sahrani će prisustvovati političari i šefovi iz svih država sveta, kao i kraljevska porodica.

Ovaj događaj biće jedan od najviše obezbeđenih od strane oružanih snaga, jer kao takav može biti meta terorističkih napada.

NJen kovčeg biće odnet iz Vestminsterske sale i putovaće kočijama kroz hiljade ožalošćenih, do službe u Vestminsterskoj opatiji. Pretpostavlja se da će kraljica biti sahranjena u Kapeli Svetog DŽordža u dvorcu Vindzor, gde su sahranjeni njena majka i otac - kralj DŽordž Šesti, pišu Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading