SANIRANJE POSLEDICA RAZORNOG POŽARA NA KUBI: Iz Rusije stigao tanker sa naftom, uključio se i Meksiko!

Autor:

Svet

31.08.2022

10:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon stravičnog požara na naftnom terminalu Matanzas na Kubi u kojem je stradalo 16 ljudi, a povređeno više od sto, zvanična Havana na sve načine pokušava da nadoknadi gubitak crnog zlata, a najveću pomoć u tome daje im Moskva.

SANIRANJE POSLEDICA RAZORNOG POŽARA NA KUBI: Iz Rusije stigao tanker sa naftom, uključio se i Meksiko!

Foto: Tanjug/AP

Zbog najvećeg požara u istoriji Kube koji je početkom meseca izbio na natnom Terminalu Matanzas, milioni Kubanaca suočili su se restrikcijama struje i nestašicom goriva, zbog čega je administracija kubanskog predsednika Migela Dijaza Kanela bila prinuđena da dramatično poveća uvoz "crnog zlata".

Kako navodi strani mediji, nakon gotovo punih mesec dana od izbijanja požara, Kuba koristi kombinaciju transporta sa broda na brod i plutajućeg skladištenja nafte kako bi se posledice delimično sanirale, a zemlja koja je odigrala ključnu ulogu u pomoći je i kubanski tradicionalni saveznik - Rusija.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/CNW

 

Zvanična Moskva nedavno je poslala najveći tanker sa preko 700.000 barela nafte, a vrednost ovog poklona Havani iznosi oko 70 miliona evra.

Pored Rusije, Kubi je sa 200.000 barela pomogla i Venecuela, Dominikanska Republika i Trinidat i Tobago.

Posebnu ulogu u saniranju posledica razornog požara na Kubi ima i Meksiko, čija je državna naftna kompanija Pemek u utorak saopštila da su se njeni rukovodioci sastali sa ambasadorom Kube u toj zemlji kako bi koordinirali podršku rekonstrukciji Matenzasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading