GORBAČOV JE PRE SMRTI BIO LJUT I RAZOČARAN U PUTINA: Sve je uništeno, ostao je samo pepeo i dim!

Autor:

Svet

31.08.2022

05:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, Mihail Gorbačov, koji je preminuo u utorak u 92. godini, bio je pre smrti razočaran i ljut na aktualnog ruskog predsednika Vladimira Putina.

GORBAČOV JE PRE SMRTI BIO LJUT I RAZOČARAN U PUTINA: Sve je uništeno, ostao je samo pepeo i dim!

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

To je za američki Njuzvik u julu ove godine ispričao blizak prijatelj Mihaila Gorbačova, novinar i istaknuti kritičar Kremlja Aleksej Venediktov, koji je i tada bio u kontaktu s bivšim sovjetskim liderom. 

Naime, vladavinu Mihaila Gorbačova obeležili su pojmovi "glasnost" i "perestrojka" (otvorenost i reforme), politike koje su omogućile znatno veću slobodu govora i ekonomske reforme koje su drastično smanjile tenzije između Zapada i Moskve.

Otkako je Putin naredio rusku invaziju Ukrajine 24. februara, Rusija je izglasala niz autoritarnih zakona koji, na primer, omogućavaju zatvaranje svih onih koji se javno protive ratu. Počeo je totalni progon svih kritičara Kremlja i napada na Ukrajinu. Venediktov, koji je bio glavni urednik radija Moskovski Eho, bio je primoran zatvoriti kancelariju.

"Sve što je Gorbačov napravio je uništeno"

U međuvremenu je NATO značajno ojačao svoju prisutnost u istočnoj Europi kao odgovor na rusku agresiju, a Moskva se našla u međunarodnoj izolaciji zbog strogih sankcija koje joj je uveo Zapad.

- Sve što je Mihail Gorbačov napravio je uništeno - rekao je Venediktov, pa dodao: - Sve njegove reforme svedene su na nulu. Ostao je samo pepeo i dim.-

- Kad me pitaju što je dokaz za takve tvrdnje, odgovaram: 'Kad je Gorbačov otišao, u Europi je bilo 4.000 vojnika NATO-a za hitno djelovanje. Sad je NATO najavio da će ih do kraja godine biti 300.000 - rekao je Venediktov, prenosi hrvatski Index.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Casper

02.09.2022 05:22

Naravno da je bilo 4000 vojnika NATO , kad su rasturili SSSR , Jugoslaviju jedine evropske zemlje koje su bile bez uticaja zapada. Nije bilo nikoga vise ozbiljnog i da se suprostavi.