OBJAVLJUJU SE POVERLJIVI DOKUMENTI O TRAMPU: Savezni sud doneo konačnu odluku - javnost će videti delove, većina papira i dalje tajna

Autor:

Svet

26.08.2022

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savezni sudija Brus Rajnhart presudio je da dokument, za koji se navodi da detaljno navodi osnove za istragu Ministarstva pravde, mora biti objavljen do danas u podne.

OBJAVLJUJU SE POVERLJIVI DOKUMENTI O TRAMPU: Savezni sud doneo konačnu odluku - javnost će videti delove, većina papira i dalje tajna

Foto: Tanjug/AP

Ipak, većina materijala će verovatno ostati tajna, pošto je Rajnhart pristao na zahtev Ministarstva pravde, koje je navelo da se određene informacije u dokumentu moraju zadržati zbog interesa istrage, prenosi francuska novinska agencija AFP.

U svojoj odluci sudija se pozvao na javni interes zbog pretresa kuće bivšeg američkog predsednika.

Ministarstvo pravde se usprotivilo objavljivanju necenzurisane verzije, uz obrazloženje da bi to zahtevalo tako opsežno redigovanje dokumenata "da bi preostali izloženi tekst bio lišen bilo kakvog značajnog sadržaja".

Federalni istražni biro (FBI) je 8. avgusta pretresao Trampovo imanje Mar-a-Lago na Floridi i zaplenio kutije poverljivih dokumenata koje bivši republikanski predsednik nije predao vlastima uprkos ponovljenim zahtevima.

Američki predsednici moraju da predaju sve svoje dokumente i e-mailove vladinoj agenciji koja se zove Nacionalni arhiv, a Tramp ih je odneo iz Bele kuće na Floridu kada je napustio funkciju u januaru 2021. On negira da je počinio bilo kakve prekršaje, rekavši da je s dokumenata skinuta tajnost, kaže on.

Tramp, koji koketira sa idejom da se kandiduje za predsednika 2024, nazvao je istragu „lovom na veštice“. On je u četvrtak ponovio svoju nevinost na svojoj društvenoj mreži Istina, optužujući „radikalne levičarske demokratske tužioce” da su „nezakonito pretresli njegovu kuću”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading