KONZERVATIVCI NAPALI ZAKERBERGA: Optužuju ga da je štitio Bajdenovog sina - on

Autor:

Svet

26.08.2022

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki konzervativci su osudili osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga jer je otkrio da je njegova društvena mreža potisnula izveštavanje o laptopu Hantera Bajdena uoči predsedničkih izbora 2020.

KONZERVATIVCI NAPALI ZAKERBERGA: Optužuju ga da je štitio Bajdenovog sina - on

Foto: Profimedia

Tokom pojavljivanja u podkastu Džoa Rogana u četvrtak, Zakerberg je izneo nove detalje o tome kako Fejsbuk postupa sa kontroverznim izveštajem u kojem se navodi da je laptop sadržao dokaze da je sin tadašnjeg predsedničkog kandidata Džoa Bajdena bio umešan u trgovinu uticajem.

Zakerbergovo obelodanjivanje obnovilo je gnev konzervativaca koji su optužili organe za sprovođenje zakona, mejnstrim štampu i društvene medije da pokušavaju da ponište informacije koje su štetne po predsednika Bajdena. „Ovo nije samo suludo, to je mešanje u izbore“, tvitovao je republikanski predstavnik Endru Klajd iz Džordžije. On je dodao da bi Zakerberga trebalo zahtevati da svedoči pod zakletvom pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma.

Kontroverza je izbila kada je Njujork post objavio priču u oktobru 2020, mesec dana pre predsedničkih izbora u kojim je Džo Bajden pobedio Donalda Trampa. List koji je okrenut desnoj strani objavio je da je vlasnik radionice za popravku računara Džon Pol Mak Ajzak rekao da je Hanter Bajden ostavio oštećeni laptop 2019. godine i da se nikada nije vratio da ga preuzme.

Laptop je sadržao e-poštu Vadima Požarskog, savetnika upravnog odbora ukrajinske energetske kompanije Burisma, iz 2015, Hanteru Bajdenu koji traži sastanak sa svojim ocem, koji je tada bio potpredsednik, navodi Post. Priču su ignorisali drugi mediji, a Tviter je preduzeo izuzetan korak blokirajući linkove ka njoj da se dele na platformi. Kontroverza je obnovljena ovog proleća kada je Njujork tajms potvrdio postojanje mejlova i da je Hanter Bajden pod istragom saveznih organa za sprovođenje zakona.

Zakerberg je rekao Roganu da je Fejsbuk krenuo „drugačijim putem od Tvitera“, ali da je i dalje ograničeno deljenje priče nakon što ga je FBI upozorio da je to deo ruske kampanje dezinformacija koja ima za cilj da utiče na izbore 2020.

„Ne želimo da odlučujemo šta je istina, a šta laž“, rekao je Zakerberg. „I tokom — mislim da je prošlo pet ili sedam dana kada se u suštini utvrđivalo da li je lažna — distribucija na Fejsbuku je smanjena. Ali ljudima je i dalje dozvoljeno da dele tako da i dalje možete da je delite, i dalje možete da je konzumirate ."

Zakerberg je rekao da se priča manje pojavljivala u vestima Fejsbuka i da ju je „manje ljudi videlo, nego što bi je inače videlo“. Nije rekao koliko, ali je rekao Roganu da je to "smisleno".

„Mark Zakerberg lakomisleno priznaje da je Fejsbuk cenzurisao priču o laptopu Hantera Bajdena (navodno na zahtev FBI) trebalo bi da uznemiri svakog Amerikanca bez obzira na njegovu političku partiju“, rekao je u tvitu predstavnik GOP-a August Pfluger iz Teksasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading