NEMAČKA PRED KOLAPSOM! Ne znaju kako će izdržati zimu!

Autor:

Svet

31.07.2022

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog dodatnog smanjenja isporuke koje idu preko gasovoda Severni tok 1. Nemačka prolazi kroz najveću energetsku krizu.

NEMAČKA PRED KOLAPSOM! Ne znaju kako će izdržati zimu!

Foto: pixabay.com

Nemačka je suočena sa “najvećom energetskom krizom” zbog ekonomske zavisnosti od ruskog gasa, izjavio je nedavno nemački ministar privrede Robert Habek.

- Oslobađamo se te zavisnosti brzinom vetra, rekao je Habek u četvrtak posle posete energetskom parku Bad Lauhštet, prenosi DPA.

Rusija je u sredu dodatno smanjila isporuke koje idu preko gasovoda Severni tok 1.

Habek je rekao da su bile potrebne decenije da Nemačka uđe u takvu vrstu zavisnosti.

- U roku od nekoliko meseci i godina pobrinućemo se da prevaziđemo tu zavisnost, rekao je ministar.

Snažan je interes, prema njegovim rečima, za tražnju vodonika, istraživanja u vezi sa vodonikom i za proizvodnju vodonika.

- To je budućnost, rekao je Habek, dodajući da ipak prvo treba izdržati predstojeću i narednu zimu.

Foto: Printskrin

Robert Habek

Zbog preraspodele troškova za gas, procenio je, izdaci potrošača će porasti za više stotina evra godišnje. Visina preraspodele još nije konačno određena, ali će verovatno biti između 1,5 i pet evrocenti po kilovat-satu. To znači da će se troškovi preraspodele, koja treba da bude privremena i čiji je cilj da rastereti uvoznike gasa, za prosečno četvoročlano domaćinstvo sa godišnjom potrošnjom od 20.000 kilovat-sati kretati oko iznosa od 500 evra.

Preraspodela je, objasnio je Habek, neophodna da se obezbedi snabdevanje energentima. Preduzeća će zahvaljujući njoj deo većih troškova nabavke moći da prebace na krajnje potrošače.

Istovremeno, biće i rasterećenja za građane koje to gura na ivicu siromaštva, naglasio je Habek. “To nije dobar korak, ali je neophodan”, rekao je ministar i dodao da će socijalne mere kompenzacije učiniti taj korak podnošljivim, prenosi Objektiv. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading