Ugroženo snabdevanje Evrope RUSKIM GASOM!? Zaustavlja se drugu turbinu na Severnom toku 1! Postoji opasnost od pucanja cevi!

Autor:

Svet

26.07.2022

05:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takvi skokovi pritiska mogli bi da dovedu do pucanje gasovoda, tvrde Ukrajinci.

Ugroženo snabdevanje Evrope RUSKIM GASOM!? Zaustavlja se drugu turbinu na Severnom toku 1! Postoji opasnost od pucanja cevi!

Foto: Tanjug/AP

Ruski Gasprom naglo je i bez prethodne najave povećao pritisak u gasovodu koji ide u Evropu, saopštio je ukrajinski državni operater Cevovoda.

Takvi skokovi pritiska mogli bi da dovedu do hitnih slučajeva, uključujući pucanje gasovoda, a operateri su dužni unapred da obaveste jedni druge o njima, dodala je ukrajinska firma. Gasprom nije komentarisao.

Rusija je nastavila da isporučuje gas kroz Ukrajinu iako su dve zemlje u ratu. Gasprom je juče saopštio da su evropskim potrošačima tog dana isporučili 41,7 miliona kubnih metara, u odnosu na 41,2 miliona dan ranije.

Istovremeno, Gasprom je upozorio da zbog remonta zaustavlja drugu turbinu na Severnom toku 1, zbog čega će protok gasa u Evropu, koji je već na 40 posto kapaciteta, biti prepolovljen.

Nemačka grupacija Simens, koja je zadužena za održavanje turbine, odbacila je kao neistinitu tvrdnju Moskve da jedna od poslednje dve aktivne turbine u Severnom toku ima "tehničkih problema",

Simens je naveo da ne vidi "nikakvu vezu između turbine i smanjenja gasa koja su sprovedena ili najavljena".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading