PUTINOVO TAJNO ORUŽJE SPREMNO? "SATANA" - strah i trepet za NATO! (VIDEO)

Autor:

Svet

12.07.2022

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RS-28 "Sarmat" je nova ruska super-teška interkontinentalna balistička raketa (ICBM) pete generacije, na tečno gorivo (NATO oznaka SS-X-29 ili SS-X-30). Dizajniran je kao naslednik R-36M (SS-18 'Satana') u ruskom arsenalu. Drugim rečima, u pitanju je najmoćnija nuklearna raketa dalekog dometa na svetu.

PUTINOVO TAJNO ORUŽJE SPREMNO? "SATANA" - strah i trepet za NATO! (VIDEO)

Foto: YouTube/Printscreen

Kada "Sarmat" konačno uđe u službu ruske vojske, njegova velika nosivost bi omogućila do 10 teških bojevih glava ili 15 lakših, ili kombinaciju bojevih glava i ogromne količine kontramera dizajniranih da poraze protivraketne sisteme.

Tačni datumi kada će rakete "Sarmat" stupiti na borbeno dežurstvo još uvek nije poznato.

Prvobitno proizveden u Ukrajini

Razvoj RS-28 počeo je 2009 godine. Zanimljivo je da je R-36M prvobitno razvijen i proizveden u Ukrajini. Ukrajinci su isporučivali delove i pomagali u servisiranju ovih projektila. Nakon aneksije Krima 2014. giodine i vojne akcije u Ukrajini, ovo je postalo problem.

Foto: YouTube/Printscreen

Sarmat

Ukrajinci više nisu servisirali ove rakete, dok ruski dizajnerski biroi nisu bili upoznati sa R-36M. Stoga je za Ruse bilo sve važnije da razviju zamenu za ovu raketu iz sovjetskog doba, koja se bližila kraju svog radnog veka.
Tako je nastala nova raketa, na Zapadu poznata kao SS-X-30, ili "Satana 2".

"Satana 2"

Prva slika ove rakete prikazana je 2016 godine. Planirano je da bude testirana u letu 2017 godine, a najavljeno je da će ova raketa biti raspoređena 2022. i u potpunosti će zameniti u upotrebi sve zastarele rakete rakete R-36M. Neki izvori navode da je do sada rusko Ministarstvo odbrane naručilo 50 ovih projektila.

Foto: YouTube/Printscreen

Sarmat

Raketa "Sarmat" izvršila je svoj probni let 2022. godine, let je bio uspešan. Ovo bi mogao biti pokazatelj da će ova raketa uskoro biti spremna za raspoređivanje.

Kada bude u upotrebi, postaće najteža interkontinentalna balistička raketa na svetu. Što se tiče dometa i nosivosti, superiorniji je od američkog Trident II.

Prvi strateški raketni sistem 

Ruski predsednik Vladimir Putin je 21. juna rekao da će prvi ruski strateški raketni sistem "Sarmat" biti na borbenom dežurstvu krajem 2022. godine.

"Sarmat" je jedno od šest novih ruskih strateških oružja koje je predstavio ruski predsednik 1. marta 2018. godine.

Najavljujući naoružavanje ruskih snaga ovim naprednim raketama, on je naglasio da u svetu ne postoji pandan "Sarmatu" i da ga "neće ih biti još dugo". Istovremeno je podsetio i da su vojsci već na raspolaganju najsavremeniji protivraketni sistemi S-500.

Foto: YouTube/Printscreen

Sarmat

Spremna za testiranje

Generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin, saopštio je na svom Telegram kanalu da je raketa "Sarmat" spremna za nova testiranja.

- Najmoćnija nuklearna raketa globalnog dometa na svetu sprema se za nova ispitivanja i masovnu proizvodnju - napisao je Rogozin.

"Sarmat" može da napada ciljeve i kroz Severni i Južni pol, savladavajući sisteme protivraketne odbrane, i takođe može da pogodi mete bilo gde u svetu, navode ruski eksperti, prenosi Alo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading