"Ukrajina nije vaša zemlja, njeno žito nije vaše žito"! Sergeja Lavrova na SAMITU G20 sačekale SALVE uvreda!

Autor:

Svet

08.07.2022

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe 20 (G20) prisustvuju zajedničkom samitu u petak na indonežanskom ostrvu Bali, usred tenzija između Zapada i Rusije oko Ukrajine.

"Ukrajina nije vaša zemlja, njeno žito nije vaše žito"! Sergeja Lavrova na SAMITU G20 sačekale SALVE uvreda!

Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov prisustvovao je uprkos prigovorima zapadnih lidera. Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je za DPA saopštilo da će Lavrov napustiti sastanak ranije nakon bilateralnih razgovora i obraćanja novinarima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken uputio je direktan apel na sastanku ministara spoljnih poslova da Rusija deblokira ukrajinski izvoz žitarica.

- Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebalo bi da pustite žito - rekao je direktno Lavrovu.

Blinken je rekao da je na sastanku bilo široko rasprostranjenih poziva kojima se Rusija poziva da prekine svoj rat u Ukrajini.

- Ono što smo već danas čuli je snažan hor iz celog sveta — ne samo iz Sjedinjenih Država već i iz celog sveta o potrebi — da se agresija okonča - rekao je Blinken novinarima na marginama pregovora na Baliju.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

 

Lavrov nije bio prisutan popodne, pošto se šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba obratio ministrima spoljnih poslova. On je takođe izašao dok je nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok govorila na otvaranju sastanka.

Indonežanski ministar inostranih poslova Retno Marsudi pozvao je na pregovore o okončanju rata u Ukrajini.

- Naša je odgovornost da završimo rat pre nego kasnije i rešimo naše razlike za pregovaračkim stolom, a ne na bojnom polju - rekao je Marsudi na otvaranju pregovora.

Marsudi je dodao da je za Indoneziju kao domaćina bilo važno da "stvori atmosferu koja je ugodna za sve".

Nekoliko zapadnih ministara, uključujući Berboka i Blinkena, odbacilo je sastanak sa najvišim diplomatom Kremlja. Oni su bojkotovali večeru održanu u četvrtak uveče zbog prisustva Lavrova.

Blinken, Berbok i francuski ministar spoljnih poslova Ketrin Kolona održali su razgovore uoči sastanka, zajedno sa visokim britanskim zvaničnikom, kako bi razgovarali o „ničinom izazvanom i neopravdanom ratu izbora Rusije“. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus otišla je ranije da bi se vratila u London zbog posledica ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitro Kuleba

 

Dok se Lavrov rukovao sa Marsudijem pre početka sastanka, novinari su pitali Lavrova: „Kada ćete zaustaviti rat?“ i "Zašto ne zaustavite rat?"

Reporter Andreas Kinast, iz nemačke televizije ZDF, rekao je da je on bio taj koji je postavio pitanje Lavrovu, i da su ga indonežanski bezbednosni zvaničnici odmah izbacili.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahvalio je domaćinu Indoneziji, ali je osudio kritike Zapada o ratu Moskve u Ukrajini.

Lavrov je rekao da su zapadni učesnici „skoro odmah, čim su uzeli reč, skrenuli na mahnitu kritiku Ruske Federacije u vezi sa situacijom u Ukrajini“.

- Agresori, okupatori, okupatori, danas smo čuli mnogo toga - rekao je on.

- Svi nam govore da stavimo tačku na operaciju i dođemo do mirnog rešenja. Uprkos ponašanju naših zapadnih kolega, ovo je korisna diskusija - rekao je on.

Lavrov je dodao da je Rusija spremna da pregovara sa Ukrajinom i Turskom o žitu, ali je rekao da nije jasno kada bi do takvih pregovora moglo doći.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading