Obustavljena proizvodnja u najvećoj svetskoj fabrici čokolade zbog SALMONELE! Otvorena istraga, mole da se slatkiši ne šalju u prodavnice!

Autor:

Svet

30.06.2022

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najvećoj svetskoj fabrici čokolade zaustavljena je proizvodnja zbog otkrivanja bakterije salmonele.

Obustavljena proizvodnja u najvećoj svetskoj fabrici čokolade zbog SALMONELE! Otvorena istraga, mole da se slatkiši ne šalju u prodavnice!

Foto: Photo by Tetiana Bykovets on Unsplash

U najvećoj svetskoj fabrici čokolade zaustavljena je proizvodnja nakon što je otkrivena bakterija salmonele.

Fabrika snabdeva čokoladnim proizvodima multinacionalne kupce, uključujući Heršei, Mondelez, Nestle i Unilever, prenosi britanski Metro.

Fabriku vodi švajcarski gigant Beri Kalebut u belgijskom gradu Vieze, koji proizvodi i prodaje na veliko tečnu čokoladu za 73 klijenta. 

Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Čokolada

Svi kupci koji su primili kontaminiranu čokoladu biće kontaktirani, rekao je danas portparol kompanije.

Svi proizvodi proizvedeni od testa su blokirani. Proizvodnja čokolade u Viezeu ostaje suspendovana do daljnjeg - rekao je portparol Kornil Varlop.

Sve se dešava samo nekoliko meseci nakon što je porodicama u Velikoj Britaniji rečeno da izbace sva Kinder jaja koja imaju kod kuće zbog rizika od salmonele. U toj zemlji bilo je 70 prijavljenih slučajeva trovanja hranom kod dece.

Istraga je pokazala da se uzorci podudaraju i reč je o istom soju salmonele. Firma je kontaktirala sve svoje klijente i zamolila ih da ne šalju proizvode u prodavnice, koje su napravili od 25. juna u fabrici Vieze.

Foto: Photo by amirali mirhashemian on Unsplash

Čokolada

Belgijska agencija za bezbednost hrane AFSCA je obaveštena, a portparol je rekao AFP-u da je otvorila istragu. Fabrika Vieze ne proizvodi čokolade za direktnu prodaju, a kompanija još nema razloga da veruje da je bilo koja kontaminirana roba koju su napravili dospela na police prodavnica.

Švajcarska grupa Beri Kalebut je broj jedan u svetu, sa godišnjom prodajom od 2,2 miliona tona tokom finansijske godine 2020-2021. Tokom protekle finansijske godine, firma, čije je sedište u Cirihu, ostvarila je neto profit od 331 milion funti.

Firma zapošljava više od 13.000 ljudi, a ima više od 60 proizvodnih lokacija širom sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading