NATO PRAVI PROBLEME U SVETU: Kina pozvala Alijansu da ne potpiruje novi Hladni rat korišćenjem krize u Ukrajini

Autor:

Svet

30.06.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči objavljivanja novog strateškog koncepta Alijanse na samitu u Madridu, koji Rusiju beleži kao pretnju, a Kinu kao izazov, Peking upozorio Brisel da se ne širi na ostatak planete.

NATO PRAVI PROBLEME U SVETU: Kina pozvala Alijansu da ne potpiruje novi Hladni rat korišćenjem krize u Ukrajini

Foto: www.profimedia.rs

Lideri država članica NATO označili su juče na samitu u Madridu Rusiju kao "najznačajniju i direktnu pretnju bezbednosti saveznika", a Kinu opisali kao "izazov za interese, bezbednost i vrednosti Alijanse" i kao "zemlju koja pokušava da podrije međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Uoči objavljivanja ovog saopštenja Džang Đun, stalni predstavnik Kine pri UN, pozvao je NATO da ne potpiruje blokovske sukobe niti novi Hladni rat korišćenjem ukrajinske krize, kao izgovor za to. On je poručio da je Kina duboko zabrinuta zbog novog strateškog koncepta Alijanse koji će biti usvojen na samitu u španskoj prestonici. Kineska agencija Sinhua je prenela da je Džang kazao da određeni lideri Severnoatlantskog saveza proglašavaju druge zemlje za pretnju, a da je zapravo NATO taj koji pravi probleme u raznim delovima sveta. Džang je naglasio da se Peking čvrsto suprotstavlja stvaranju azijsko-pacifičke verzije NATO.

U saopštenju Alijanse sa samita navedeno je i da je NATO pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice tog vojnog saveza, uz isticanje da će pristupanjem Stokholma i Helsinkija te nordijske zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evroatlantski region bezbedniji. Navedeno je i da će NATO nastaviti da pruža pomoć Ukrajini i da je Alijansa usaglasila paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, kao i da je NATO odlučio i da značajno ojača sopstvenu odbranu i mogućnost odvraćanja pretnji. Uoči samita najavljeno je da će NATO povećati broj vojnika koji su u visokoj pripravnosti za delovanje sa oko 40.000 na više od 300.000 ljudi.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, kazao je na samitu da se Severnoatlantski savez suočava s najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog rata u Ukrajini. On je po dolasku u Madrid rekao da će ovo biti istorijski samit koji će doneti izrazite promene. Stoltenberg je naveo i da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading