Rusi nisu jedini! Nato sprema udar na još jednu zemlju! Smeta "prisilna ekonomska praksa" ove države!

Autor:

Svet

23.06.2022

08:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Novi strateški koncept koji podržavaju lideri NATO-a baviće se pretnjama koje predstavlja ne samo i Rusija, već i Kina.

Rusi nisu jedini! Nato sprema udar na još jednu zemlju! Smeta "prisilna ekonomska praksa" ove države!

Foto: pixabay.com

Lideri Grupe sedam bogatih demokratija i NATO-a radiće na povećanju pritiska na Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini sledeće nedelje, naglašavajući svoju stalnu zabrinutost oko Kine, rekli su visoki američki zvaničnici.

Predsednik Džo Bajden odlazi u subotu da se sastane sa drugim liderima G7 u južnoj Nemačkoj pre nego što krene u Madrid na samit na kojem će se NATO dogovoriti o novim obavezama o snagama, a Vašington će objaviti korake za jačanje evropske bezbednosti.

Uključivanje, po prvi put, lidera iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda na samitu NATO imalo je za cilj da pokaže da rat u Ukrajini nije umanjio fokus zapadnih zemalja na Kinu, kažu zvaničnici.

Od lidera G7 se takođe očekivalo da se pozabave kineskim "prisilnim ekonomskim praksama", koje su poslednjih godina postale još agresivnije, rekao je jedan zvaničnik.

Novi strateški koncept

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Si Đinping, predsednik Kine

 

- Ruski rat protiv Ukrajine podstakao je naša partnerstva širom sveta - rekao je drugi zvaničnik.

- To takođe pokazuje kako nas Ukrajina ne tera da skidamo pogled sa Kine. U stvari, upravo suprotno -  rekao je on. 

U stvari, novi strateški koncept koji podržavaju lideri NATO-a baviće se pretnjama koje predstavljaju i Rusija i Kina, rekao je zvaničnik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govoriće na oba sastanka virtuelno, izlažući svoj plan borbe i bezbednosnu pomoć koja je njegovoj zemlji potrebna da ga sprovede, rekli su američki zvaničnici.

Bajden će se bilateralno sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, čija zemlja ove godine predsedava G7, a u Madridu će se sastati sa španskim predsednikom Pedrom Sančezom i španskim kraljem.

Nije bilo najave bilateralnog sastanka između Bajdena i turskog predsednika Tajipa Erdogana, čime se blokiraju planovi za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali je jedan zvaničnik rekao da je Vašington uveren da će zabrinutosti Turske biti rešene i da će se moći postići konsenzus.

Bonus video:

Komentari (0)

Loading