ČAVUŠOGLU ODLUČAN: Nećemo se priključiti sankcijama protiv Rusije!

Autor:

Svet

31.05.2022

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Turska neće pridružiti sankcijama Rusiji i da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ČAVUŠOGLU ODLUČAN: Nećemo se priključiti sankcijama protiv Rusije!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

- Sankcije protiv Rusije su pogodile i Tursku. Našu poziciju razumeju i ona se mora razumeti s obzirom na našu posredničku ulogu. Naš stav je jasan, mi se nećemo priključiti sankcijama i nećemo dozvoliti da se to radi preko nas - rekao je Čavušoglu u izjavi za tursku agenciju Anadolija.

Susret Putin Zelenski

Čavušoglu je naveo da je Zelenski tokom telefonskog razgovora s predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom izjavio da želi da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Blic. 

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Vladimir Putin

- Bukvalno juče tokom razgovora Zelenski je rekao da želi da se sastane s Putinom. Turska nastavlja da ulaže napore - rekao je Čavušoglu.

Novi paket sankcija 

Podsetimo, EU je dogovorila sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u blok od 27 zemalja do kraja 2022. godine.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je postignut sporazum o zabrani uvoza ruske nafte u EU.

Ovo odmah pokriva više od dve trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za rusku vojsku. To stvara maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat - poručio je Mišel.  

Foto: printscreen

Šarl Mišel

EU je  navodno dogovorila sporazum o zabrani 90 posto ruskog uvoza nafte u blok od 27 zemalja do kraja 2022. godine.

Čelnici su se složili i da će najveću rusku banku Sberbank isključiti iz SWIFT i zabraniti još tri ruske državne televizije, te da će sankcionirati osobe odgovorne za ratne zločine u Ukrajini - dodao je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading