POSLEDNJA VELIKA BITKA RATA U UKRAJINI: Putinovi aligatori nadomak Harkova - USPEH OFANZIVE U DONBASU OTVARA MOGUĆI NOVI FRONT

Autor:

Svet

31.05.2022

06:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je sredinom maja proglašena pobeda ukrajinske vojske u bici za drugi po veličini grad u zemlji, raketiranje se nastavlja, a Rusi i dalje drže helikoptersku eskadrilu u blizini.

POSLEDNJA VELIKA BITKA RATA U UKRAJINI: Putinovi aligatori nadomak Harkova - USPEH OFANZIVE U DONBASU OTVARA MOGUĆI NOVI FRONT

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Ukrajinska vojska juče je objavila da ruske trupe i dalje drže eskadrilu jurišnih helikoptera ka-52 aligator severno od Izjuma u oblasti Harkova, što bi zajedno s granatiranjem ovog drugog po veličini grada u Ukrajini, koje je usledilo nakon posete predsednika Volodimira Zelenskog, moglo da predstavlja najavu nove bitke za Harkov.

Ova bitka mogla bi da bude poslednji veliki sukob u ovom ratu, a njen ishod je daleko od izvesnog.

Zelenski je u nedelju boravio u tom gradu, što je bilo njegovo prvo zvanično napuštanje prestonice Kijeva od početka ruske agresije 24. februara.

On je obišao ukrajinske trupe na linijama fronta u ovoj oblasti na severoistoku Ukrajine. Iako je sredinom maja proglašena pobeda ukrajinske vojske u prvoj bici za Harkov, rusko raketiranje se pojačalo poslednjih dana, a eksplozije su se čule u gradu nekoliko sati nakon susreta Zelenskog s vojnicima.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia

 

Da se tu nešto dešava, pokazala je i iznenadna odluka Zelenskog da tokom posete otpusti lokalnog šefa Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) zbog "neuspeha u odbrani od prvih dana ruske invazije".

- Stigao sam, shvatio, otpustio šefa SBU Harkovske oblasti jer nije radio na zaštiti grada u punom obimu od prvih dana rata, već je mislio samo na sebe. Koji su motivi, utvrdiće organi za sprovođenje zakona - rekao je Zelenski.

Ponovno otvaranje fronta u Harkovu moglo bi da usledi nakon što ruske snage u potpunosti preuzmu kontrolu nad Donbasom, regionom koji se nalazi jugoistočno od drugog najvećeg ukrajinskog grada.

Oleksandr Strijuk, gradonačelnik Severodonjecka, koji je trenutno u epicentru sukoba s ruskom vojskom, rekao je za AP da taj grad nema struju, da su komunikacije prekinute i da se vode ulične borbe.

- Ruske trupe su se probile još nekoliko blokova ka centru grada - rekao je Strijuk i dodao da ukrajinska vojska pokušava da odbije napad.

Strijuk je kazao da je 12.000-13.000 civila ostalo u gradu i da se kriju u podrumima i bunkerima da bi odoleli "besomučnom ruskom bombardovanju".

- Broj žrtava raste svakoga sata, ali ne možemo da izbrojimo mrtve i ranjene, baš zbog uličnih borbi - kazao je on, navodeći da je 1.500 stanovnika Severodonjecka poginulo od početka ruske agresije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading