Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO!

Autor:

Svet

18.05.2022

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO. Švedski i finski ministri spoljnih poslova potpisali su juče zahtev kojim se proglašava da zemlja želi da se pridruži NATO-u.

Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO!

Foto: Tanjug/AP

- U Švedskoj i Finskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz ceo proces i zajedno ćemo sutra podneti zahtev - rekla je juče švedska premijerka Magdalena Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu.

Od svog osnivanja 1949, alijansa se zasniva na "politici otvorenih vrata", koja je sadržana u članu 10 Vašingtonskog ugovora, osnivačkom tekstu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

NATO vojnici

Međutim, samo evropskim državama je dozvoljeno da apliciraju za članstvo.

Među kriterijumima, država kandidat mora da ima konsolidovan demokratski sistem, ekonomiju otvorenog tržišta i sposobnost da doprinese vojnim operacijama NATO-a.

Finska i Švedska godinama sarađuju sa NATO, zbog čega se očekuje da tehnički razgovori koji će sada uslediti budu nesmetani i direktni.

Kada uđe u odabranu grupu, novi član odmah uživa zaštitu koju daje član 5, princip kolektivne odbrane: "Svi za jednog, jedan za sve", prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading