ONLAJN NARUČIVANJE HRANE PODSTIČE GOJAZNOST: SZO izražava zabrinutost za globalno zdravlje

Autor:

Svet

03.05.2022

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro 60 odsto odraslih i trećina dece su gojazni.

ONLAJN NARUČIVANJE HRANE PODSTIČE GOJAZNOST: SZO izražava zabrinutost za globalno zdravlje

Foto: WHO

SZO je u svom izveštaju navela da su aplikacije za naručivanje hrane i onlajn igre naveći uzrok gojaznosti.

Način na koji deca koriste aplikacije za dostavu obroka i rastuća popularnost onlajn igara mogli bi da dovedu do gojaznosti širom Evrope, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Nijedna evropska zemlja nije na putu da zaustavi porast gojaznosti do 2025. godine, kaže SZO.

Skoro 60% odraslih i trećina dece su gojazni ili gojazni - a pandemija Covida je to pogoršala.

Predlaže se ograničavanje marketinga nezdrave hrane deci, smanjenje troškova zdrave hrane i podsticanje svih uzrasta da više vežbaju.

Evropski regionalni izveštaj o gojaznosti SZO za 2022. kaže da su stope prekomerne težine i gojaznosti dostigle „razmere epidemije“, pri čemu samo Amerika ima veći nivo gojaznih odraslih od Evrope.

Procenjuje se da problem izaziva 1,2 miliona smrtnih slučajeva svake godine u Evropi - 13% svih smrtnih slučajeva.


Povećan rizik od smrtonosnih bolesti 


"Gojaznost povećava rizik od mnogih bolesti, uključujući 13 vrsta raka, tipa 2 dijabetesa i hroničnih respiratornih oboljenja. Takođe je glavni uzrok invaliditeta. Visoko digitalizovana prehrambena okruženja u Evropi utiču na to šta, kada i kako ljudi jedu i trebalo bi ih pažljivije pratiti", navodi se u izveštaju.

- Gojaznost je kompleksna bolest i mnogo više od kombinacije nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti. Ne poznaje granice - rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Foto: youtube.com/printscreen

Hans Kluge

 

Dr Kluge je dodao da je svaka zemlja u regionu izazov za sebe, ali da se širenju gojaznosti može stati na put razvojem jakih zdravstvenih sistema.

Aplikacije za isporuku obroka, na primer, igraju značajnu ulogu u povećanju potrošnje hrane i pića sa visokim sadržajem masti i šećera.

Istraživanje u Velikoj Britaniji sugeriše da jedenje obroka za poneti znači konzumiranje 200 kalorija više dnevno, u proseku, od hrane pripremljene kod kuće. Tokom jedne nedelje, to bi moglo značiti da dete pojede ekvivalent kalorija za dodatni dan.

Okrenite situaciju, koristite aplikacije za zdraviju ishranu

Izveštaj sugeriše da se onlajn sistemi za naručivanje hrane i obroka mogu koristiti na pozitivan način za poboljšanje ishrane, pristupa zdravoj hrani i blagostanja.

Onlajn igre, koje su veoma popularne među decom, takođe su povezane sa lošijom ishranom, nezdravim ponašanjem i više vremena za sedenje umesto da budu aktivni.

Ali opet, SZO kaže da bi se ova tehnologija mogla iskoristiti za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja mladih ljudi.


Ko je najviše pogođen gojaznošću? 

  • 8% mlađih od pet godina
  • 29% peto-devetogodišnjaka
  • 25% od 10-19 godina

Borba protiv gojaznosti 


U Velikoj Britaniji su uvedene neke politike za borbu protiv gojaznosti. Oni uključuju velike restorane i kafiće koji po zakonu moraju da prikazuju informacije o kalorijama, a sličan sistem se razmatra i za Škotsku.

Na jesen u Engleskoj, promocije „kupite jednu, uzmite jednu besplatno“ (BOGOF) počeće postepeno da se ukidaju nakon što je istraživanje pokazalo da podstiču ljude da kupuju 20% više hrane nego što im je potrebno.

Takođe postoji plan da se zabrani TV reklama za hranu sa visokim sadržajem šećera, soli i masti pre 21:00 širom Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi BBC. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading