RUSIJA OBUSTAVILA ISPORUKU GASA NEMAČKOJ: Nemci spremaju odgovor

Autor: Republika

Svet

02.05.2022

19:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi paket sankcija Rusiji u pripremi.

RUSIJA OBUSTAVILA ISPORUKU GASA NEMAČKOJ: Nemci spremaju odgovor

Foto: pixabay.com/Tanjug/AP

Danas je prekinut fizički protok gasa preko gasovoda “Jamal-Evropa”, kojim se gas doprema iz Rusije preko Poljske do Nemačke.

To su pokazali podaci nemačkog operatera “Gaskejd” sa merne tačke Malnov na nemačkoj granici, preneo je Rojters.

Danas želimo da pokažemo da smo jednoglasni u tome da nastavimo da plaćamo za ugovore za ruski gas u evrima i da nećemo dozvoliti da nam se nameću jednostrane izmene u ugovorima – rekla je Pompilijeva novinarima.

Prema njenim rečima, novi paket sankcija Rusiji se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike zemalja Evropske unije koji se održava u Briselu.

Sa druge strane, italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani uoči saveta ministara energetike EU u Briselu izjavio je da kompanijama treba dozvoliti da privremeno plaćaju isporuku energenata iz Rusije u rubljama.

Mislim da bi bilo ispravno da se kompanijama dozvoli da plaćaju u rubljama (ruski gas) bar nekoliko meseci dok razrešimo pravni okvir i posledice – rekao je ministar za „Politiko“ i dodao da „želi brzu i jasnu izjavu Evropske komisije“ kojom se potvrđuje da naftne i gasne kompanije mogu neko vreme da plaćaju isporuke energenata u rubljama.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Samo jako

02.05.2022 20:26

Šarić Darko