GASPROM POSLAO DOPIS U KOMŠILUK: Sledeća rata da se isplati u rubljama

Autor: Republika

Svet

04.04.2022

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U ugovoru koji Bugarska ima piše dolar kao valuta plaćanja.

GASPROM POSLAO DOPIS U KOMŠILUK: Sledeća rata da se isplati u rubljama

Foto: Tanjug/AP

Bugarska je dobila zvaničan dopis od Gasproma u kojem se traži plaćanje gasa u rubljama, potvrdio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, ocenivši da je taj zahtev diskutabilan kako sa pravnog aspekta tako i sa stanovišta ugovornih odnosa.

Kako prenosi portal novinite.com, Bugarska je saglasna sa zajedničkim stavom Evropske unije da se promena valute - ne prihvati.

U dopisu Gasproma, koji je stigao u petak uveče, navodi se da ruska kompanija očekuje da će u budućnosti primati uplate za svoj gas samo u rubljama, dodaje portal.

- Rusija traži tako nešto. Sa stanovišta pravnih i ugovornih odnosa, diskutabilno je da li je to primenljivo i kako - rekao je ministar Nikolov.

Dodao je da će se Bugarska držati zajedničkog stava EU, koja insistira da se plaćanje kao i do sada obavlja u dolarima ili evrima.

Prema rečima Nikolova, u ugovoru koji ima Bugarska kao valuta plaćanja naveden je američki dolar. Takođe je rekao da je Gasprom u dopisu obavestio da očekuje plaćanje u rubljama 18. aprila, kad Bugarskoj dospeva sledeća uplata za isporučeni gas.

Povodom neizvesnosti u pogledu toga šta će biti sa snabdevanjem gasom ako ne dođe do dijaloga sa Rusijom o plaćanju, Nikolov je ocenio da je „to pitanje koje je ekvivalentno pitanju koliko su predvidive akcije i bilo kakve dodatne sankcije Rusije protiv takozvanih neprijateljskih država“.

Bonsu video:

 

Komentari (0)

Loading