JOŠ JEDAN RATNI ZLOČIN! Rusija granatirala skladište CRVENOG KRSTA u Marijupolju!?

Autor:

Svet

30.03.2022

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skladište Crvenog krsta u centru Marijupolja pogođeno je najmanje dva puta.

JOŠ JEDAN RATNI ZLOČIN! Rusija granatirala skladište CRVENOG KRSTA u Marijupolju!?

Foto: Tanjug/AP

Danas je bataljon Azov tvrdio na svom Telegram kanalu da je skladište pogođeno tokom ruskih vazdušnih udara, postavljajući sliku kao dokaz.

CNN je dobio satelitski snimak od kompanije "Maxar Technologies" koji potvrđuje te navode. Pozivajući se na dodatne fotografije koje je uslikala, kompanija "Maxar" je rekla da je severni kraj skladišta pogođen negde između 19. i 22. marta. Drugi vojni udar, na južnom kraju zgrade, dogodio se negde između 23. i 26. marta.

Satelitski podaci iz NASA-inog sistema informacija o požarima, takođe su potvrdili da je u blizini otkriven veliki broj eksplozija 20. marta i svakog dana između 22. i 25. marta. Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Džejson Strazijuzo rekao je za CBB da je to skladište Crvenog krsta.

- Nemamo tim na terenu, tako da nemamo drugih informacija, uključujući potencijalne žrtve ili obim štete. Možemo reći da smo već raspodelili svu pomoć u skladištu - rekao je Strazijuso.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Marijupolj

Ljudmila Denisova, komesarka ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, pozvala je "svetsku zajednicu da osudi" granatiranje zgrade: "Ovo je još jedan ratni zločin ruske vojske u skladu sa Rimskim statutom Međunarodnog krivičnog suda i grubo kršenje Ženevske konvencije iz 1949. godine", rekla je ona. Nema informacija o žrtvama, dodala je Denisova.

Podsetimo, Marijupolj je važno strateško mesto za Ruse jer je ključni grad za stvaranje kopnenog koridora između Krima koji je okupirala Rusija i regiona na istoku zemlje koji su pod kontrolom separatista koje podržava Moskva. Rusija je nakratko zauzela grad 2014, pre nego što je istisnuta iz njega.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading