NOVI SUPERMUTANT KORONE: Otkriven deltakron, naučnici pažljivo prate situaciju

Autor:

Svet

12.02.2022

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mutirani spoj dva soja korone dobio je naziv deltakron.

NOVI SUPERMUTANT KORONE: Otkriven deltakron, naučnici pažljivo prate situaciju

Foto: Tanjug/AP

Novi supermutant korone zabeležen je u Velikoj Britaniji i predstavlja mešavinu delte i omikrona. Stručnjaci ga nazivaju deltakron i navode da zdravstvene vlasti pažljivo prate nove slučajeve.

Smatra se da je deltakron nastao kod osobe koja je istovremeno bila zaražena sojevima delta i omikron, ali još uvek nije poznato koliko je ovaj soj zarazan ili kakvu kliničku sliku izaziva. 

Agencija za zdravstvenu bezbednost Velike Britanije saopštila je da nije poznato ni da li je reč o domaćem slučaju ili pacijentu koji je u toj zemlji boravio kao turista.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Testiranje na koronu

 

Ovakvo spajanje sojeva je moguće, u procesu koji se naučno naziva rekombinacija. Događa se kada istu ćeliju u istom domaćinu inficiraju dva virusa koja potom međusobno razmene gene. Zvanično ime soja je BA.1+B.1.617.2, a sadrži nekoliko mutacija koje zabrinjavaju. Među njima su čak tri koje pomažu virusu da izbegne antitela (K417N, E484A i N440K), kao i N501Y mutacija koja ubrzava razmnožavanje virusa.

U Britaniji je u petak zabeleženo 58.899 novih slučajeva korone, što je veliki pad u odnosu na prethodni petak kada ih je bilo 84.053. Zabeležen je i prvi smrtni slučaj od novog lasa virusa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading