ZAPAD PRIPREMA PROVOKACIJE U DONBASU: Lugansk upozorava na prisustvo stranih medija u Ukrajini

Autor:

Svet

04.02.2022

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dopisnici američkih, britanskih i estonskih medija u Donbasu pripremaju inscenirane snimke o "agresiji Rusije", saopštili su u Narodnoj miliciji samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

ZAPAD PRIPREMA PROVOKACIJE U DONBASU: Lugansk upozorava na prisustvo stranih medija u Ukrajini

Foto: twitter.com/Maurice Schleepen ‏

- Naša obaveštajna služba je registrovala prisustvo predstavnika medija iz SAD, Velike Britanije i Estonije u oblastima delovanja 95. brigade Oružanih snaga Ukrajine - rekao je portparol Narodne milicije LNR Ivan Filiponenko.

On je dodao da je komandir te brigade dobio nalog da obezbedi sigurnost i rad novinara "koji su dužni da prikažu Zapadu agresiju Rusije i narodnih republika".

U samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici su takođe više puta izjavljivali da zapadni i ukrajinski mediji pripremaju lažne video snimke o situaciji u Donbasu.

Društvena mreža Fejsbuk je blokirala stranicu Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike, dok je Jutjub je blokirao nekoliko informacionih kanala LNR-a i DNR-a, navodi Sputnjik.

Kijev gomila naoružanje duž linije razdvajanja

Obaveštajna služba Narodne milicije LNR uočila je protivavionske topove ZU-23-2 kod snaga pod kontrolom Kijeva u oblasti spornog grada Zolotoje koji kontroliše Kijev na kontakt liniji u Donbasu, izjavio je predstavnik pres službe Narodne milicije LNR.

Prema njegovim rečima, ovakve akcije ukrajinskih snaga narušavaju treću tačku dopunskih mera za bezbednost primirja u Donbasu.

Ranije su Lugansk i Donjeck više puta optuživali ukrajinsku vojsku za postavljanje oklopnih vozila i naoružanja koje je zabranjeno Minskim sporazumima u naseljima na kontakt liniji.

Podsetimo, raspoređivanje teškog naoružanja kod kontakt-linije u Donbasu zabranjeno je Minskim sporazumima i dopunskim merama za osiguravanje primirja koje su stupile na snagu u leto 2020. godine. Pored toga, na snazi je potpuna zabrana pucanja, ofanzivnih i izviđačko-diverzantskih akcija. Međutim, samoproglašene Luganska i Donjecka Narodna Republika više puta su optuživale Oružane snage Ukrajine za kršenje tih odredbi.

Pripreme Kijeva za ofanzivu u završnoj fazi

Filiponenko je izjavio da su pripreme Oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu na Donbas ušle u završnu fazu.

On je naveo da je veći deo protivtenkovskih raketnih kompleksa "Džavelin", američkih raketa TOW i protivtenkovskih raketnih sistema malog dometa NLAW, koji su dobijeni od SAD i Velike Britanije, dostavljeni Oružanim snagama Ukrajine na kontakt liniji u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading