TRI DRŽAVE OSTALE BEZ STRUJE! Nikome nije jasno šta se događa, zavladala je panika: ENERGETSKA KRIZA JE NA VRHUNCU?!

Autor: Republika

Svet

25.01.2022

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri cetralnoazijske zemlje potpuno su paralisane nakon što su skoro čitave njihove teritorije ostale bez elekstrične energije.

TRI DRŽAVE OSTALE BEZ STRUJE! Nikome nije jasno šta se događa, zavladala je panika: ENERGETSKA KRIZA JE NA VRHUNCU?!

Foto: Tanjug/AP

Veruje se da je došlo do ozbiljne havarije u Uzbekistanu/Ilustracija

Prava drama zvaladala je u tri centralnoazijske države - Uzbekistanu, Kirgistanu i Kazahstanu nakon što je iznenada gotovo na čitavim teritorijama pomenutih država došlo do nestanka električne energije

Osim toga, kako prenosi Sputnjik, u celom Biškeku (prestonica Kazahstana prim. aut), nema ni vode, dok je sajt „Severelektro“ (Elektroprivreda) privremeno nedostupan.

- Ovako masovno isključenje struje dugo se nije dogodilo - javio je dopisnik Sputnjika i otkrio kako je u Taškentu u Uzbekistanu zbog nestanka struje zaustavljen i metro.

Lokalni mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, pišu da se desila velika havarija u energetskom sistemu Uzbekistana. Iz te republike se napaja strujom jug Kazahstana, kao i Kigistan.

 

 

Portal zakon.kz navodi da je do nestanka struje došlo u Alma Ati, Tarazu, Šimkentu. U Alma Ati je došlo do prebacivanja potrošača na druge dalekovode, pa se snabdevanje električnom energijom polako stabilizuje.

Na društvenim mrežama se objavljuju snimci gde su, na primer, turisti ostali zarobljeni na žičari, jer je struja nestala dok su se peli na stazu. Aerodrom u Taškenti takođe je obustavio rad.

Vlasti Uzbekistana su saopštile da trenutno rade na otklanjanju kvara, dok mediji širom sveta izveštavaju da bi najnovija situacija mogla da ima veze sa krizom u energetskom sektoru do kog je došlo krajem 2021. Posledice se osećaju i sada, posebno kada je u pitanju cena gasa i drugih energenata. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading