KINA PRED KRAHOM, OSTAĆE I BEZ HRANE ZBOG OMIKRONA! Američki CNN predvideo haos u jednoj od najmoćnijih ekonomija sveta!

Autor:

Svet

17.01.2022

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki javni servis objavio je opsežnu analizu u kojoj pokušava da dokaže da najmnogoljudniju zemlju sveta čeka haos zbog insistiranja na strogim merama u borbi protiv omikrona.

KINA PRED KRAHOM, OSTAĆE I BEZ HRANE ZBOG OMIKRONA! Američki CNN predvideo haos u jednoj od najmoćnijih ekonomija sveta!

Foto: Tanjug/AP

Peking naredio hitno stavljanje pod kontrolu širenja zaraze

Američki javni servis CNN predvideo je pravi krah kineske ekonomije u narednom periodu, koji, kako se tvrdi, može da nastane zbog politike te zemlje prema širenju novog soja koronavirusa, omikrona. 

Zatvaranje ipak kontraproduktivno 

Naime, analitičarka Laura He tvrdi da nepokolebljivo insistiranje kineske vlade na iskorenjivanju bilo kakvog traga korone, što podrazumeva uvođenje strogih karantina, obaveznog testiranja, izolacije i slično, sa omikronom nema mnogo efekta, zbog čega samo može da našteti zemlji, pa čak dovede i do problema u lancu snabdevanja osnovnim životnim namirnicama.  

- Novi soj KOVIDA-19 pojavio se širom Kine poslednjih dana, uključujući i velike lučke gradove kao što su Dalian i Tianjin, što je izazvalo ograničenja koja bi mogla da poremete poslovanje na tim mestima. Strogi pristup, kada su u pitanju epidemiološke mere, dosad je bio efikasan jer je Kina beležila mnogo manje slučajeva zaraze nego mnoge druge nacije i njena ekonomija je beležila rast. Omikron, međutim, preti da otkrije neke ozbiljne nedostatke u tom planu. Soj je mnogo prenosiviji od drugih, pa se veruje da je sistem "zaštite" tako velikog broja stanovnika od nezaražavanja, neodrživ - navodi Heova i ističe da je čak i Goldman saks smanjio svoju projekciju za kineski ekonomski rast u 2022. sa 4,8 odsto na 4,3 odsto.    

- To je otprilike polovina prošlogodišnje stope rasta - naveli su analitičari Goldmana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đinping 

CNN navodi da ima i onih koji veruju kako će aktuelna situacija sa koronavirusom dovesti do "dubljeg poremećaja u pružanju usluga u Kini", što je, kako se verujem, najveći rizik za tu zemlju ako proširi mere suzbijanja virusa na još nekoliko gradova.

Podsećanja radi, to bi označilo najrasprostranjeniji pokušaj Kine da obuzda virus od aprila 2020, kada je ukinula masovno zatvaranje Vuhana, epicentra virusa.

Na udaru fabrike 

- Zajedno sa nesigurnim uslužnim sektorom u zemlji, koji se već grca zbog strogih epidemioloških mera, omikron bi mogao da zada udarac fabrikama i lancima snabdevanja, povećavajući pretnje po ekonomiju. Tako je bilo i ranije ove godine kada je industrijsko središte Siana zatvoreno zbog delta soja, što je uticalo na proizvodne linije globalnih proizvođača čipova kao što su Samsung (SSNLF) i Micron (MU) - podseća američki servis i ističe da je zbog omikrona već došlo do zagušenja brodova u kineskim lukama, pa se strahuje da će to dovesti do ozbiljnih problema u lancu snabdevanja namirnicama uoči kineske Nove godine koja počinje 31. januara.

- Terminal Šekou u Šenženu, na primer, počeo je da ograničava kamiondžije da dovoze natovarene kontejnere. Od petka, kamiondžije mogu da uđu na terminal samo ako imaju rezervacije za izvozne kontejnere na brodovima koji stignu u roku od tri dana - naveo je jedan od kineskih operatera otkrivši koliko su nove mere, kao i brzo širenje omikrona izazvali problema u njegovoj zemlji. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Registruje se sve veći broj zaraženih omikron sojem   

- Iako se čini da najnoviji kineski talas virusa nije mnogo poremetio izvoz u decembru, medijski izveštaji ukazuju na sve veće zagušenja i kašnjenja povezanih sa virusom u brojnim glavnim kineskim lukama od početka godine - napisao je Džulijan Evans-Pričard, viši kineski ekonomista za Capital Economics.

Kako je istakao, s obzirom na to da su se slučajevi pojavili u još nekoliko lučkih gradova poslednjih dana, uključujući Dalijan i Šangaj, situacija će se verovatno pogoršati u bliskoj budućnosti. 

Vakcina u centru problema 

Analitičari ipak naglašavaju da je jasno da Kina verovatno neće neko vreme odustati od svog pristupa, a da je jedan od razloga i navodna činjenica da vakcina koju je proizvela najmnogoljudnija zemlja sveta nije dovoljno efikasna u borbi protiv omikrona.  

- Populacija praktično nema antitela protiv omikrona - tvrde rukovodioci Evroazija grupe u izveštaju koji je ranije objavljen, dok su analitičari Nomure navode kako sve to dovodi do scenarija u kom bi maloprodaja i druge usluge širom zemlje mogle da pretrpe veliki udarac ako bude više karantina.  

Republika

Foto: pixabay.com

Mnogi predviđaju pad Kine iako sad nema znakova da je tako  

Predsednik Evroazijske grupe Lan Bremer i predsednik Klif Kupčan, u međuvremenu, označili su neuspeh kineske politike "bez korone" kao najveći globalni geopolitički rizik za 2022, sugerišući da bi slom mogao da dovede do većih epidemija, ozbiljnijih karantina i većeg ekonomskog poremećaja.

- To je suprotno od onoga što kineski predsednik Si Đinping želi da njegova zemlja bude u susret njegovom trećem mandatu. Ali ne može ništa da uradi povodom toga - napisali su oni u svojoj prognozi ovog meseca.

 BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Aleksa

17.01.2022 14:43

Kina pred krahom zbog omikrona.....hahahahahaha. Glupi amerikanci, oduvek su bili..