MISTERIOZNA BOLEST UBILA 89 LJUDI! Strava i užas, reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: VEROVALI SMO DA JE KOLERA, ALI JE STRAŠNIJE!

Autor: Republika

Svet

14.12.2021

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuća vest stiže iz Južnog Sudana, koji je ovih dana pogođen katastrofalnim poplavama, usled kojih je došlo do širenja zaraznih bolesti poput malarije i kolere, ali i mnogih drugih.

MISTERIOZNA BOLEST UBILA 89 LJUDI! Strava i užas, reagovala i Svetska zdravstvena organizacija: VEROVALI SMO DA JE KOLERA, ALI JE STRAŠNIJE!

Foto: Tanjug/AP

Opasna zaraza već je odnela 89 života u Južnom Sudanu

Misteriozna bolest raširila se poput pošasti Južnim Sudanom i dosad odnela 89 života, u trenutku kada se zemlja suočava sa stravičnim poplavama usled kojih je došlo do zagađenja izvora pijaće vode, otežanog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama i širenja zaraza, poput kolere i malarije.

Međutim, lekari su utvrdili da nijedna od preminulih osoba iz najpogođenijeg grada Fangaka nije bila pozitivna na koleru, što znači da je po sredi neko drugo oboljenje. Kako prenose lokalni mediji, u pitanju je nešto mnogo opasnije i ozbiljnije. 

Zbog takvog razvoja situacije reagovala je i Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je sastavila specijalni tim za istraživanje nove zaraze, ali i načina borfbe protiv njenog širenja.  

- Odlučili smo da pošaljemo brzi tim da ode i proceni situaciju i rizik, kao i da istraži slučaj. Oni će uzeti uzorke bolesnih ljudi... Za sada je zabeleženo 89 osoba koje su preminule - kazala je Šila Baja iz SZO za BBC, prenosi Sputnjik.

Baja je navela da je tim došao do Fangaka helikopterom zbog velikih poplava i dodala da grupa naučnika čeka povratak nazad u prestonicu Južnog Sudana, Jubu.

Inače, stanovnici Južnog Sudana ovih dana se suočavaju i sa pojačanom stopom zagađenja budući da je izlivanje nafte iz polja za eksploataciju zagadila vodu i lokalno obradivo zemljište, pa mnogim selima preti glad. Već je uginulo na stotine životinja.   

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading