SZO APELUJE NA SVOJE ČLANICE: Ne kažnjavajte afričke zemlje oštrim merama protiv omikrona

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.11.2021

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron koronavirusa koje, kako kaže, nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

SZO APELUJE NA SVOJE ČLANICE: Ne kažnjavajte afričke zemlje oštrim merama protiv omikrona

Foto: Tanjug/AP

- Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali podjednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Omikron varijanta korona virusa je prvi put prijavljena u jugu Afričkog kontinenta pre nedelju dana što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.

Republika

Foto: WHO

 

Pored toga, vest o širenju novog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmeru između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže "racionalnih, proporcionalnih" mera.

- Još imamo više pitanja nego odgovora - poručio je Tedros povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading