VOZ U JAPANU KASNIO DVA MINUTA, MAŠINOVOĐA ŽESTOKO NAGRABUSIO! Traži odštetu od 19.500 dolara!

Autor: Republika

Svet

11.11.2021

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Mašinovođa, koji je zbog sistemske greške voz dovezao dva minuta kasnije na odredište i kažnjen zbog toga, sada tuži kompaniju.

Foto: Tanjug/AP

Vozovi u Japanu gotovo nikad ne kasne 

Japanski mašinovođa tužio je svog poslodavca, železničku kompaniju JR West, nakon što ga je šef u junu 2020. kaznio jer je zbog zabune na poslu kasnio čitava dva minuta, što se u Zemlji izlazećeg sunca gotovo nikad ne dešava. 

Međutim, interesenatno je da je poslodavac vozaču brzog voza sa računa kao vid kazne skinuo čitavih 0,49 dolara, što je ovaj ipak doživeo kao ogroman udarac. Zbog toga sada od kompanije potražuje 2,2 miliona jena (19.407 dolara), tvrdeći da je zbog kazne pretrpeo tešku duševnu bol jer kašnjenje nije bilo njegova krivica.   

Prema navodima japanskog portala Soranews24, neimenovani muškarac trebalo je da upravlja praznim vozom koji je išao do stanice Okajama na jugu zemlje, ali je stao na pogrešan peron dok je čekao da preuzme dužnost od prethodnog vozača.

U trenutku kada je shvatio grešku i pojurio na ispravan peron, prenos dužnosti između dvojice mašinovođe je pomeren za dva minuta, što je dovelo do kašnjenja od jednog minuta u polasku voza i kašnjenja od dodatnog minuta u dolasku.

Kompanija JR West je isprva muškarcu od plate odbila 85 jena (0,75 dolara), ali je kasnije pristala da smanji kaznu na 56 jena nakon što je vozač svoj slučaj prosledio Kancelariji za inspekciju radnih standarda Okajame.

Vozač je u junu svoj slučaj prebacio na Okružni sud u Okajami, gde sada traži odštetu.

Japanski železnički sistem poznat je po svojoj pouzdanosti. Godine 2017. železnička firma se izvinila nakon što je jedan od njenih vozova napustio stanicu 20 sekundi ranije. A ako voz kasni više od pet minuta, putnicima se izdaje potvrda koju mogu iskoristiti kao objašnjenje za kašnjenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading