VELIKI SAMIT G20 U RIMU 30. I 31. OKTOBRA: Tema i globalno zagrevanje

Autor: Republika

Svet

27.10.2021

12:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje koje okuplja G20 na Samitu koji se održava u Rimu 30. i 31. oktobra predstavljaju zajedno 60 procenata svetske populacije, 75 posto globalne trgovinske razmene, 80 posto bruto internacionalnog dohotka i odgovorne su za oko tri četvrtine emitovanja gasova koji izazivaju efekte dramatičnih klimatskih promena, a koji se posebno negativno reflektuju na najsiromašnije zemlje.

Republika

Foto: Profimedia

Si Đinping, Angela Merkel i Vladimir Putin

Devet od deset zemalja koje su pogođene ekstremnim meteorološkim promenama između 1999. i 2018. godine jesu upravo one sa slabim ekonomijama. Stoga i jedna od urgentnih tema za dogovor na rimskom Samitu jeste pokušaj da se dosegne do predsporazuma o zadržavanju uvećavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepen, iako se za sada ne pominje tačan datum, a kako je bilo predviđeno 2015. godine Sporazumom u Parizu koji se već udaljio od zacrtanih ciljeva. 

To je jedna od bitnih tema koju posebno podvlači predsedavajući G20 italijanski premijer Mario Dragi koji podseća da su „Zemlje EU odgovorne za samo 1,8 posto od celokupnog globalnog emitovanja štetnih gasova“, tako da će prst i ovoga puta biti uperen na nekoliko zemalja, posebno na SAD i Kinu koje su izostale od održavanja zacrtanog cilja u Parizu.

Samit je artikulisan oko diskusije po tri osnovne teme: čovek i efekti Kovida na ekonomsku ravnotežu i socijalni satus u svetu, planeta gde se svrstava pitanje klimatskih promena i prosperitet, budućnost i ekonomska kriza uzrokovana efektima pandemije i pitanje investicija za istinsko oživljavanje, ali se tim temama dodaje i jedna već započeta tokom italijanskog predsedavanja G20, pitanje Avganistana gde su talibani koji su preuzeli vlast doveli do podela u priznavanju među zemljama potentnim na svetskom nivou.

Inače, najveći broj svetskih lidera u Rim stiže već u petak (29 oktobra) i već su objavljeni bilateralni susreti za taj dan: Mario Dragi će u palati Predsednika Vlade primiti američkog predsednika DŽo Bajdena, istog dana američkog predsednika sa suprugom primiće papa Franjo, a Bajden će imaće i susret sa francuskim predsednikom Emmanuele Makronom.

Planiran je i susret turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana sa američkim prdsednikom, dok će italijanski premijer imati susret sa indijskim premijerom.

(Republika/Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading