ODZVONILO I SERIJSKIM UBICAMA! Pronađen način za zaustavljanje psihopatskih zločinaca!?

Autor:

Svet

26.10.2021

06:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvršni direktor jedne laboratorije u Teksasu koja izvodi revolucionarne radove u nauci o DNK kaže da bi tehnologija koju koriste mogla jednog dana potpuno uništiti serijske ubice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Serijske ubice uskoro bi mogle da budu stvar prošlosti

To je veliko obećanje, ali izvršni direktor Othrama Inc. kompanije, Dejvid Mitelman kaže da je to “100 odsto” istina. Uz pravo finansiranje i značajno povećanje operacija, Otram bi mogao da učini da serijska ubijanja postanu stvar prošlosti, kao i da pomogne hiljadama porodica da saznaju šta se dogodilo njihovim najmilijima i reše decenijama stare slučajeve.

Trenutno, SAD ima sistem koji posmatra 20 markera unutar DNK. Sistem koji vodi FBI im zatim omogućava da provere da li u njihovoj bazi podataka ima bilo koga ko odgovara onome što je otkriveno na mestu zločina. Međutim, to prvo zahteva da osoba bude u bazi podataka. To je korisno ako neko treba da bude povezan sa zločinom ili počini drugi zločin nakon što je već bio u bazi podataka.

Kako je Mitelman objasnio, mnoge nestale žrtve neće biti u bazi podataka, pa je malo verovatno da će biti pronađene. U stvari – kaže on – stopa uspeha korišćenja FBI-ovog CODIS sistema je samo jedan procenat. On takođe tvrdi da su DNK kompleti koji se koriste za identifikaciju onih koji su umešani u seksualne zločine uspešni samo u 15 odsto slučajeva. Sadašnji sistemi su dizajnirani da hvataju kriminalce, a ne da identifikuju tela. Štaviše, sistem datira tek iz 1990-ih, pa je malo verovatno da će se mnogi slučajevi pre toga rešiti ovim sistemom.

Sada, je Otram u stanju da uzme sićušne delove DNK – “količine u tragovima” – i izgradi profile sa ne samo 20, već desetinama hiljada do stotina hiljada markera. To je ogromna nadoknada i znači da mogu početi da razmatraju slučajeve koji bi inače ostali zauvek nerešeni. Oni sada mogu pronaći rođake, čak i udaljene, koji bi im mogli pomoći. To su informacije koje se daju organima za sprovođenje zakona, koji – naoružani alatima koje ranije ne bi imali – mogu podjednako da pronađu i kriminalce i žrtve.

Kao što Mitlmen navodi:

- Vrlo je teško tražiti pravdu za osobu kada ne znate ko je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading