Zloglasni legionar traži da ga puste sa doživotne! Boro Banjac za Srpski telegraf: Marinko Magda nema nikakve šanse!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog serije ubistava u Mađarskoj Subotičanin odležao 27 godina, pa ima pravo da traži uslovni otpust, ali ga u Srbiji čeka 40 godina robije!

Srpski Džek Trbosek, Marinko Magda iz Subotice, može da postane slobodan čovek tokom ove godine. On je u Segedinu osuđen na doživotni zatvor zbog višestrukih ubistava i odležao je više od 25 godina zatvora, pa ima pravo da traži uslovni otpust, ali ako dođe u rodnu Srbiju, čeka ga robija od 40 godina, na koju je osuđen u odsustvu.

Marinko je na zatvorske kazne osuđen zbog ubistava 14 ljudi, među kojima su bila i deca, u Srbiji i Mađarskoj, koja je počinio početkom devedesetih godina. Uhapšen je pre 27 godina u Segedinu i suđeno mu je u Budimpešti, gde je osuđen na doživotnu robiju, a sudija Zoltan Varga, koji je ga je osudio, napisao je i knjigu o njemu. Prema mađarskom zakonu, nakon odležanih 25 godina ima pravo na uslovni otpust.

 

 

 

Njegov branilac tražio je da se Magda pusti na slobodu 2019, kada je odležao 25 godina, ali je taj zahtev odbijen, pa se očekuje da će to tražiti i ove godine, koja će mu biti 27. provedena iza rešetaka.

- Pre donošenja odluke sud je proučavao izveštaje iz zatvora u kojima se opisuje detaljno Magdino ponašanje. Zaključak je da je on i dalje opasan po društvo jer ne pokazuje nijedan znak pokajanja za zločine koje je počinio - rekla je ranije Erika Juhas Pragai, portparolka suda u Segedinu.

Krivično izvršno odeljenje suda u Segedinu naglasilo je tada da se "cilj kazne ne može ostvariti puštanjem osuđenog na slobodu".

RepublikaFoto: printscreen
Boro Banjac

Banjac: Ostaće u zatvoru

Bivši načelnik UBPOK Boro Banjac kaže za naš list da Marinko Magda nema nikakve šanse da se nađe na slobodi.

- Ako dođe ovde, sigurno će biti poslat na 40-godišnju robiju. U Mađarskoj leži za dela koja je tamo uradio. Međutim, ako ga tamo puste na uslovnu slobodu, zašto bi došao ovde da nastavi da robija još 40 godina? Pre će tamo ostati kao slobodan čovek. Ipak, mislim da mu niko neće dati uslovnu i da će tamo ostati zauvek - naglasio je Banjac za Srpski telegraf.

Ako se ovaj serijski ubica ipak nađe na slobodi i dođe u Srbiju, ići će pravo u zatvor da odsluži 40 godina robije, koliko mu je izrečeno u našoj zemlji zbog osam ubistava, koje je počinio na Paliću i u Subotici. Ako ostane u Mađarskoj, biće slobodan čovek.

Bivši legionar je osuđen jer je ubio četvoročlanu porodicu Nađ iz Segedina, Balinta (42), njegovu suprugu Gizelu (42) i njihovu decu - Danijela (17) i Balaža (10). Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u pomenutom mestu je takođe ubio hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića. Suđeno mu je i za smrt Edite Nemet iz Orošhaze u Mađarskoj.

Primirio se dok čeka odluku

Kako su mediji pisali, posle hapšenja srpskog Džeka Trboseka, s njim je bilo mnogo problema u zatvoru. Redovno je napadao stražare i pravio razne nerede, a takođe je planirao da ubije šefa policije koji ga je uhapsio i jednog novinara. Jednom prilikom je čak pokušao da izvrši samoubistvo. Njegov bivši advokat, međutim, kaže da se nedavno prema stražarima odnosio s poštovanjem i da se većinu vremena bavio sportom u zatvoru.

U Srbiji je Magda sa saučesnicima u jednoj noći ubio petoro ljudi u Subotici. Masakr je započeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić, Milana, Stane i njihovog sina Daneta (10), a završio ga je ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Paliću. Četiri meseca kasnije policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice.

Magda zbog likvidacije članova porodica Agatić i Petrić bio osuđen na smrt, ali je zakon potom promenjen

Zbog ubistva više članova porodica Agatić i Petrić na Paliću u odsustvu je u Srbiji prvo osuđen na smrtnu kaznu, a Mađarska zbog sopstvenih zakona nije mogla da ga izruči državi gde se takva kazna primenjuje. U međuvremenu, maksimalna kazna i u Srbiji je svedena na 40 godina, pa takvih prepreka sada više ne bi bilo. Za vreme robije Magda je promenio tri zatvora u Mađarskoj. Najpre je bio u zatvoru u Šalgotarjanujhelju, na granici sa Ukrajinom, potom je prebačen u Šopronkehid, pa u Segedin, u zatvor Čilag.

Meštani Subotice, osim po zločinima, pamte ga i kao čoveka koji je znao da na belom konju protutnji gradskim korzom i koji je konobare koji bi napojili njegovog ljubimca bogato čašćavao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading