PUTIN KUPIO LJUBAVNICI STAN OD 4,1 MILION DOLARA U SRCU MONAKA?! Novi udar na šefa Rusije, a evo ko je ona i šta ima s predsednikom!

Autor: Republika

Svet

04.10.2021

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetom je odjeknula najnovija afera Pandorini papiri, a iz trenutka u trenutak cure novi detalji o 300 ličnosti koje su se našle na spisku osoba spremnih na sve da bi sačuvali svoju imovinu vrednu na milione dolara.

Republika

Foto: Profimedia

U aferi Pandorini papiri našla su se imena 300 ličnosti širom sveta 

Ruski predsednik Vladimir Putin kupio je svojoj ljubavnici stan vredan 4,1 milion dolara u srcu Monaka, otkriveno je u najnovijem curenju tajnih dokumenata kojima je obelodanjeno da više od 300 svetskih lidera, muzičara i drugih poznatih ličnosti poseduje tajne račune u takozvanim poreskim oazama kako bi na njima skrivali ogromna bogatstva i plaćali mnogo manji porez nego što bi to morali da čine u svojim domovinama. 

U pitanju je najveće curenje tajnih finansijskih dokumenata u istoriji, veće čak i od afere Panamski papiri, budući da je njime svetlost dana ugledalo čak 12 miliona spisa iz 14 kompanija. Obuhvaćeni su računi na Britanskim devičanskim ostrvima, Panami, Belizeu, Kipru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Singapuru i Švajcarskoj.         

Dokumenta su objavljena zahvaljujući Međunarodnom konzorcijumu istraživačkih novinara (ICIJ), kom je pomoglo 650 reportera iz BBC Panorame, Gardijana i iz 100 drugih medijskih kuća.   

U dokumentima ruski predsednik Putin nije direktno etiketiran kao osoba koja poseduje bogatstvo u nekom od poreskih rajeva, ali je ustanovljeno da se jedna ofšor kompanija vodi na Svetlanu Krivonogi, ženu za koju se nedavno tvrdilo da je ljubavnica šefa Kremlja. Ona mu je navodno 2003. rodila ćerku Elizavetu ili Luizu, a iako za tako nešto ne postoji nikakav dokaz, Zapad je ubeđen da Putin i te kako ima veze sa atraktivnom plavušom. A ona je upravo svoju ofšor kompaniju iskoristila za kupovinu vredne nekretnine u Monaku, smeštenu iznad jedne od najčuvenijih kockarnica.              

Krivonogi je, inače, bivša čistačica, a kako navodi britanski Gardijan, očigledno joj je u jednom trenutku u životu "baš krenulo". Osim stana u Monaku, ona poseduje i apartman u luksuznom delu Sankt Petersburga, dosta nekretnina širom Moskve, kao i jahtu. Ukupna vrednost njene imovine procenjena je na oko 100 miliona dolara, što je, kako ističe Gardijan, Kremlj uvek odbijao da komentariše. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Luiza Rozova je navodno Putinova ćerka koju mu je rodila Svetlana 

Osim Krivonogijeve u papirima se spominju i neki od Putinovih najbliskijih saradnika, a najviše pažnje je posvećeno njegovom najboljem prijatelju iz djetinjstva, pokojnom Petru Kolbinu. Njega su zapadni mediji često nazivali "novčanikom" Putinovog ličnog bogatstva. 

Na meti najnovijeg curenja finansijski dokumenata našlo se ukupno 35 aktuelnih i bivših svetskih lidera, a među zvučnim imenima su i nekadašnji britanski premijer Toni Bler i njegova supruga Čeri. Oni su, kako se navodi, "uštedeli" 434.000 dolara u porezu kada su kupili kancelariju u srcu Londona kupovinom ofšor kompanije koja je bila u njenom vlasništvu. 

Takođe, sumnjivim transakcijama se bavio i kralj Jordana Abdulah II, koji poseduje 94,8 miliona dolara tajnog bogatstva na računima u Britaniji i SAD, pre svega u Malibuu, Kaliforniji, Londonu i Askotu. Sudeći po spsisima, britanskoj vladi je promaklo da ispuni obećanje i stane na put nesmetanim transakcijama na ofšor račune. Strahuje se da su te transakcije korišćene za pranje para ili izbegavanje plaćanje poreza, međutim, iz kraljevske porodice je kratko rečeno da takva praksa korišćenja ofšor finansijskih usluga nije ništa novo, niti protivzakonito, te da ljudi s mnogo novca to rade od pamtiveka.     

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Češki premijer Andrej Babiš 

Objava dokumenata nije mogla da dođe u gore vreme za češkog premijera Andreja Babiša, kog čekaju izbori naredne nedelje, a za kog je otkriveno da nije prijavio da poseduje dve ofšor investicione kompanije pomoću kojih je kupio dve vile u vrednosti od 16,2 miliona dolara na jugu Francuske. Iako se znalo da je on jedan od najbogatijih Čeha, ipak mu takva vrsta finansijskog razotkrivanja nije bila potrebna u ovom momentu, ocenjuje Gardijan.       

S druge strane, Babiš je curenje informacija o njegovim sumnjivim finansijskim transakcijama nazvao zaverom protiv njega, koja je osmišljena kako ne bi pobedio na parlamentarnim izborima 8. i 9. oktobra. 

- Čekao sam šta će izvući neposredno pred izbore da mi nanesu štetu i da utiču na češke izbore. Ovog puta slučaj star 12 godina. U njemu je jasno da nisam učinio ništa protiv zakona ni loše, ali to ih ne sprečava u tome da pokušavaju da me blate i tako utiču na češke izbore - istakao je Babiš.

 U aferu je umešan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je zajedno s najbliskijim članovima porodice i prijateljima uspeo da postane vlasnik imovine u Britaniji vredne 500 miliona dolara. On je, takođe, profitirao od prodaje londonskog imanja britanskoj kruni, zaradivši čak 41,9 miliona dolara. Pritom, ta transakcija je sprovedena zahvaljujući britanskom ministarstvu finansija. Porodica je, inače, kupila 17 nekretnina, uključujući jedan finansijki blok zgrada u Londonu vredan 44,6 miliona dolara. To je pripalo predsednikovom sinu Hejdaru Alijevu, koji ima samo 11 godina. 

- Nikada nismo imali ovoliku količinu dokaza koji su nam pokazivali kako su svetski moćnici koristili svoj uticaj da dođu do ofšor računa i kompanija kako bi izbegli plaćanje poreza i skrivali novac - istakao je Fergus Šil iz organizacije ICIJ i objasnio kako su bogataši spomenute račune koristili kako bi kupovali vredne nekretnine širom sveta i tako obezbeđivali i sebe i svoje članove porodica i prijatelje.

Foto: Tanjug/AP

Uhuru Kenijata, kenijski predsednik 

Isto to radio je i kenijski predsednik Uhuru Kenijata, zajedno sa šest članova svoje porodice, za koje je utvrđeno da poseduju 11 ofšor kompanija i da u njihovom vlasništvu imaju 30 miliona dolara vredne nekretnine.     

Prema dokumentima, milione ima i pakistanski premijer Imran Kan, ali i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Navedeno je da je on jedan ofšor račun otvorio nedugo pre nego što je postao šef države 2019. godine. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski umešan u aferu 

Budući da plaćanja poreza nisu izuzete ni poznate muzičke i filmske zvezde, u aferi Pandorini papiri našla su se i imena poput kolumbijske pevačice Šakire i nemačkog top modela Klaudije Šifer. 

Šakira je navodno na svom tajnom računu na Britanskim devičanskim ostrvima sakrila milione dolara kako bi izbegla plaćanje poreza u SAD. Te tvrdnje došle su, podsetimo, samo nekoliko dana nakon što je španska vlada tužila poznatu pevačicu da je u toj zemlji izbegla plaćanje poreza 2012, 2013. i 2014. godine. 

Na meti se našla i Šiferova (51), nakon čega se gotovo momentalno oglasio njen pravni.

- Gospođa Šifer, majka troje dece, uredno plaća porez Britaniji, gde trenutno i živi - navedeno je kratko u saopštenju.  

Podsetimo, afera Panamski papiri odjeknula je svetom 2016, ali se očekuje da će mnogo veće posledice po one koji skrivaju bogatstva imati Pandorini papiri.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading