NA POMOLU NOVA SVETSKA EKONOMSKA KRIZA! SAD pred bankrotom! AMERIČKA MINISTARKA FINANSIJA MOLI I KUMI!

Autor:

Svet

29.09.2021

05:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je u Kongresu da će vlada 18. oktobra verovatno ostati bez novca za plaćanje prispelih obaveza, ako se ne podigne granica do koje može da se zadužuje.

Foto: Tanjug/AP

Dženet Jelen moli Kongres da podigne granicu zaduživanja

- Ako Kongres ne izglasa podizanje granice zaduživanja do određene sume ili datuma, zvaničnici sekretarijata očekuju da će zemlja na raspolaganju "imati veoma ogranične resurse, koji će biti brzo iscprljeni" nakon naredne tri sedmice - rekla je u utortak Jelen, a preneo Glas Amerike.

Američki Senat u ponedeljak nije usvojio zakonske predloge koji bi omogućili vladi da nastavi da se zadužuje i sprečili su delimično zatvaranje vladinih službi na početku ključne sedmice za zakonodavnu agendu administracije predsednika Džozefa Bajdena, a o kojoj se raspravlja u duboko podeljenom Kongresu.

Trenutni federalni dug je 28,4 hiljada milijardi dolara, a SAD su gotovo jedina zemlja u svetu koja je decenijama nametala granicu do koje vlada može da se zadužuje ili ju je povremeno ukidala do određenog datuma.

Kongres je uvek podizao granicu zaduživanja ili ju je ukidao na određeni period da bi osigurao da SAD mogu da isplate svoje dugove i time je sprečavao svetsku finansijsku krizu koju bi izazvala najveća ekonomija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (1)

Loading
Bara

29.09.2021 19:38

Samo ih odseci iz sveta,pitajte Slovence kako se to radi oni imaju iskustva.