NASTAVLJA SE EVAKUACIJA IZ AVGANISTANA: Odbegli lideri talibana vraćaju se u Kabul!

Autor: Republika

Svet

19.08.2021

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojnim avionima zapadnih zemalja nastavlja se evakuacija diplomata i civila iz Avganistana.

Foto: Tanjug/AP

Vraćaju se odbegli lideri talibana

Za sada nema informacija kada će ponovo biti uspostavljeni civilni letovi na aerodromu u Kabulu.

Lideri talibana koji su godinama bili u egzilu u drugim zemljama vraćaju se u Avganistan.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens zakazao je za petak vanredni sastanak šefova diplomatija država članica Alijanse kako bi razgovarali o Avganistanu.

- Sazvao sam za petak, 20. avgust vanredni virtuelni sastanak ministara spoljnih poslova NATO-a kako bismo nastavili blisku koordinaciju i razgovarali o zajedničkom pristupu prema Avganistanu -  naveo je Stoltenberg na Tviteru.

- Američke trupe u ovom trenutku nisu u mogućnosti da pomognu ljudima da dođu do aerodroma u Kabulu, jer su usredsređeni na obezbeđivanje vazdušne luke - izjavio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Foto: youtube.com/printscreen

Haos na aerodromu

- Učinićemo sve što možemo da nastavimo sa pokušajima da umanjimo konflikt i stvoriti im prolaze da dođu do aerodroma. Nemam mogućnosti da izađem i produžim operacije koje trenutno teku u Kabulu - rekao je Ostin u Pentagonu, prenosi RTS.

Ostin je naveo da su "laserski" fokusirani na međunarodni aerodrom Hamid Karzai u Kabulu i da čini sve što mogu da nastave evakuaciju Amerikanaca, njihovih saveznika, Avganistanaca koji su radili zajedno sa njima, kao i drugih "hrabrih Avganistanaca koji su u posebnom riziku".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading