MILIONER I VLASNIK KOCKARNICA DIGAO NOVINARKU U VAZDUH! Ubica optužen zbog zločina koji je šokirao Evropu, a evo zašto mu je smetala reporterka!

Autor: Republika

Svet

18.08.2021

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jorgen Fenek (39), malteški milioner i biznismen, optužen je za brutalno ubistvo novinarke Dafni Karuane Galicije, koja je istraživala njegove korupcijske malverzacije.

Foto: Tanjug/AP

Jorgen Fenek prvi put je osumnjičen za ubistvo novinarke 2019.  

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi Jorgen Fenek (39), vlasnik lanca kockarnica koji se redovno razmetao bogatstvom, luksuznim automobilima i jahtama, optužen je za ubistvo antikorupcijske novinarke Dafni Karuane Galicije, brutalno usmrćene 2017. ispred njenog doma na Malti.

Taj zločin je šokirao čitavu Evropu i pokrenuo pitanja o vladavini prava u najmanjoj članici Evropske unije, budući da je ubrzo nakon što je bombom dignuta u vazduh ustanovljeno da je Galicija istraživala Fenekove unosne finansijske ugovore. 

Naime, Fenek je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima, a bio je i na čelu konzorcijum kom je kontroverzno dodeljen državni ugovor za izgradnju elektrane. Karuana Galicija je istraživala upravo moguću korupciju pri sklapanju tog ugovora. Veruje se da je zato i naređeno njeno ubistvo. 

Foto: Tanjug/AP

Dafni Karuana Galicija je ubijena bombom 2017. na Malti 

Ubrzo nakon zločina trojica muškaraca su optužena za podmetanje i postavljanje bombe. Jedan od njih se izjasnio krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje, baš kao i Fenek, kom još nije određen datum kada će se pojaviti pred sudom. 

Melvin Teuma, koji je priznao da je bio posrednik u zaveri, predao je dokaze i zauzvrat je pomilovan. On je otkrio da ga je za brutalno ubistvo angažovao milioner Fenek. Nakon toga, tačnije u novembru 2019. Fenek je uhapšen u spektakularnoj akciji vojne policije Malte nakon što je pokušao da svojom megaluksuznom jahtom otplovi do Sicilije. Tada je negirao krivicu.  

Foto: Tanjug/AP

Premijer Džozef Muskat podneo je ostavku nakon otkrića afere

Tadašnji malteški premijer Džozef Muskat, objavio je da podnosi ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenekovog hapšenja i to zato što su otkrivene bliske veze između milionera i visokih zvaničnika vlade. Sam Muskat je, međutim, uvek negirao da je zloupotrebljavao svoj položaj.  

Tužioci zahtevaju doživotnu robiju za Feneka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading