UZROK OBOLJENJA NEPOZNAT: CIA agent koji je LOVIO Bin Ladena sad ima novi zadatak - ISTRAŽIVANJE MISTERIOZNE BOLESTI!

Autor: Republika

Svet

22.07.2021

10:34

CIA je imenovala oficira veterana koji je učestvovao u decenijskoj potrazi za Osamom Bin Ladenom da istraži takozvani "Havana sindrom" koji pogađa američke špijune i diplomate u inostranstvu.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Direktor CIA Vilijem Barns nedavno je izabrao obaveštajnog oficira, koji nije identifikovan, za vođenje radne grupe koja će istražiti neobjašnjive simptome, izvestio je "Vol strit džurnal" u sredu, pozivajući se na "trenutne i bivše zvaničnike upoznate s tim pitanjem".

Agencija je navodno pokrenula radnu grupu u februaru, dok je u martu krenula posebna inicijativa Stejt departmenta koju je vodila Pamela Spratlen, bivša ambasadorka u Kirgistanu i Uzbekistanu između 2011. i 2018. godine.

Brojni korisnici društvenih mreža ironično su komentarisali novo imenovanje, podsećajući da je potraga za liderom Al-kaide trajala više od jedne decenije, posle invazije SAD na Avganistan 2001. godine.

Iako njegov uzrok ostaje nepoznat, "Havana sindrom" pogodio je oko 200 Amerikanaca otkako je prvi put otkriven u američkoj ambasadi na Kubi 2016. godine, naveli su američki zvaničnici u utorak. Dodali su da se gotovo polovina prijavljenih slučajeva odnosi na oficire CIA ili njihove rođake, a ostali na osoblje Pentagona i Stejt departmenta. Misteriozna bolest mozga povezana je sa nizom simptoma poput vrtoglavice, kognitivnih problema, mučnine, umora i jake glavobolje.

Prošlog decembra, panel Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine zaključio je da je uređaj "usmerene, pulsirane radio frekvencije" verovatno krivac za misterioznu bolest. Međutim, drugi stručnjaci izrazili su sumnju u hipotezu o "usmerenoj energiji", uključujući Čeril Rofer, koja je skoro četiri decenije radila kao hemičar u Nacionalnoj laboratoriji u Los Alamosu.

- Dokazi o mikrotalasnim efektima tipa kategorizovanog kao 'Havana sindrom' izuzetno su slabi. Nijedan zagovornik te ideje nije naveo kako bi to oružje funkcionisalo. Nije ponuđen nijedan dokaz da je takvo oružje razvila bilo koja država - napisala je ona u maju u magazinu "Forin polisi".

Pojavile su se i druge teorije. AP je 2017. objavio zvučni snimak koji podseća na skakavce za koji se navodi da je „zvučni napad“ na američke diplomate na Kubi, međutim, nekoliko stručnjaka je pregledalo snimak i utvrdilo da on zvuči kao "poziv za parenje muškog kratkodlakog skakavca iz Indije". Neurolozi koji su razgovarali sa "Gardijanom" sugerišu da bi "masovna histerija" mogla objasniti "Havana sindrom", ocenjujući da simptomi mogu biti psihosomatski, a ne posledica dejstva naprednog oružja.

Vašington je uprkos tome nastojao da suptilno okrivi Moskvu za neobične simptome, a brojni mediji su se pozivali na neimenovane "najviše zvaničnike" koji "privatno sumnjaju da je Rusija odgovorna za 'Havana sindrom'". Međutim, malo je dokaza za takve optužbe, prenosi Sputnjik.

Komentari (0)

Loading