RUSKI DIPLOMATA OTKRIO: Na sastanku Putina i Bajdena biće reči i o ovoj temi!

Autor: Republika

Svet

31.05.2021

17:17

Rusija je danas navela da želi da na prvom sastanku Vladimira Putina i Džoa Bajdena 16. juna bude reči o ljudskim pravima i procesuiranju napadača na Kapitol 6. januara.

Ilustracija: Republika.rs, Pixabay, Tanjug/AP
Bajden i Putin

- Spremni smo da razgovaramo i nemamo tabu teme. Razgovaraćemo o onome što smatramo neophodnim i bićemo spremni da odgovorimo na sva pitanja koja američka strana pokrene. To se odnosi i na ljudska prava - rekao je na konferenciji za novinare šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On je dodao da je Moskva "spremna" da razgovara o "problemima koji postoje u SAD", dodajući da je "veoma zainteresovana za procesuiranje optuženih za nerede 6. januara", kada su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol hil gde je sedište Kongresa.

- U SAD se događaju "veoma zanimljive stvari, iz perspektive ljudskih prava, iz perspektive prava opozicije prava, iz perspektive zaštite opozicije - rekao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara da li je Moskva spremna da razgovara o opoziciji i situaciji u oblasti ljudskih prava u Rusiji.

Bajden juče obećao da će reći Putinu da SAD neće "stajati skrštenih ruku" dok Rusija "krši" ljudska prava.

Odnosi SAD i Rusije su na najnižem nivou zbog neslaganja oko glavnih medjunarodnih pitanja, zbog medjusobnog proterivanja diplomata, optužbi za mešanje u izbore, špijunažu i sajber napada koji se pripisuju Moskvi.

 

 

Komentari (0)

Loading