(FOTO, VIDEO) NEVIN PROVEO 32 GODINE NA ROBIJI! Optužili su ga za ubistvo, a onda se posle 27 godina pojavio KLJUČNI DOKAZ!

Autor: Republika

Svet

27.05.2021

15:54

Amerikanac Gilbert Pul Džunior (56) ležao je na robiji duže od tri decenije jer je optužen za zločin iz 1988. koji nije počinio, pokušavajući sve to vreme da dokaže svoju nevinost.

Tanjug/AP
Gilbert Pul Džunior dočekao da izađe na slobodu 

Amerikanac Gilbert Pul Džunior (56) pušten je na slobodu nakon što je 32 godine nevin proveo u zatvoru, a snimak njegove reakcije po izlasku na slobodu obišla je čitav svet. 

On je presudu čitavo vreme osporavao, uprkos tome što je njegova nekadašnja devojka govorila da joj je priznao kako je on bio taj koji je izbo žrtvu.

Naime, Pul je optužen za ubistvo Roberta Mejija 1988. u Detroitu u saveznoj državi Mičigen, a presuda je poništena zbog novih dokaza iznesenih 2015. - krv nađena na mestu zločina nije se podudarala ni sa žrtvom ni sa Pulom.

Sudija je na osnovu toga poništio presudu donesenu pre više od tri decenije, kada je Pul bio tek mladić, nakon čega je on gotovo momentalno pušten iz zatvora u Džeksonu. Njegov krik oduševljenja, visoko uzdignute ruke i suze u očima pokazale su koliko mu je to značilo. 

- Proveo sam godine učeći, čitajući, proučavajući pravo, ali ništa od toga nije pomoglo u mom slučaju - kazao je on sudiji.  

Inače, u naporima da dokaže nevinost pomogao mu je Projekat nevinosti na Pravnoj školi Kuli pri Univerzitetu u Mičigenu.

- Da smo samo znali onda što znamo sada, Pul nikad ne bi proveo tri decenije u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio - kazala je državna tužiteljka Dejna Nesel i dodala kako su prvobitni dokazi o ugrizu na telu žrtve odbačeni kao nepouzdani.

 

 

Neselova je otkrila i da će Pul imati pravo na niz post-zatvorskih usluga poput plaćanja stanarine. Nije, međutim, komentarisala koliko novca bi mogao da dobije kao odštetu, ali prema zakonu u Mičigenu, svako ko je pušten na slobodu nakon pogrešne osude ispunjava uslove za primanje 50.000 dolara godišnje. To znači da bi Pulu moglo da pripadne 1,6 miliona dolara.

 

Komentari (0)

Loading